Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhammed Çelik
Muhammed Çelik
2,726 UP
Üye
4

Günümüz insanları için homo sapiens isimlendirmesi mi daha doğrudur yoksa homo sapiens sapiens ismi mi?

Kitaplarda ve internette yaşayan tek insan basamağı olan bizler için homo sapiens isminin kullanıldığını görüyorum fakat homo sapiens idaltu olarak isimlendirilmiş bir alt basamağın yaşamış olduğunu okumuştum. Homo sapiens, her iki primatı da kapsayacağından yanlış bir isimlendirme olmaz mı?
4,303 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Kadir Toykan Özdoğan
Paleogenetikle uğraşan Antropolog

Merhaba,

Tür isimlerinin belirlenmesi ve türlerin tanımlanması konuları tartışmalı sayılır. O yüzden "doğruluk" konusunda bir şey diyebilmek oldukça zor. Sorunuzu "Bilim insanları tarafından hangisi daha çok kabul görüyor / daha yaygın kullanılıyor?" şeklinde değiştirecek olursak, cevap "Homo sapiens" olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

İyi günler!

1,945 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bir Zamanlar Yalnız Değildik!. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Sapiens kelime anlamı olarak latincede bilmek - düşünmek gibi bir anlama gelir. Dolayısıyla Homo sapiens sapiens, bildiğini bilen veya düşündüğünün üzerine düşünebilen insan anlamı taşır. Homo sapiens idaltu ise yaşlı bilge insan gibi bir anlam taşır ki homo sapiens sapiense yakınlığına atıf vardır. Günümüzde homo sapiens idaltu kalmadığından herhangi bir biçimde hala yaşamını veya evrimsel gelişimini sürdürmekte olan insandan söz ederken homo sapiens kullanımı daha yaygındır ve anlaşılmasında sıkıntı yaşanmamaktadır.

Fakat spesifik olarak homo sapiens idaltu ve homo sapiens sapiensin aynı konu içinde adlarının geçtiği yerlerde veya homo sapiens idaltu ile karıştırılma tehlikesi olabilecek bir konuda homo sapiens sapiens kullanımı daha doğru ve nettir. Homo sapiens sapiens tanımını kullandığınız bir yerde söz konusu sapiens türünün kesin olarak homo sapiens sapiens olduğunu ve idaltu ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen bir vurgu olduğu düşünülür. Böyle bir vurgunun yapılması ihtiyacının ortaya çıkması için de anlatımını yaptığınız konuda dinleyiciye veya okuyucuya herhangi bir şekilde homo sapiens idaltuyu anımsatabilecek argümanlar var demektir. Karışıklığı engellemek için özellikle bilimsel metinlerde net ve tam kullanımına başvurulması doğru olandır. Daha genelgeçer ve günlük kullanımda ise homo sapiens dediğiniz anda karşınızdaki kişi kesine yakın bir olasılıkla homo sapiens sapiensten bahsettiğinizi düşünecektir. Yani homo sapiens sapiensten bahsettiğinizi ima etmek için ekstra sapiens kullanmanıza gerek yoktur, şayet idaltudan bahsetme durumundaysanız homo sapiens idaltu şeklinde belirtmeniz ise yüksek bir zorunluluktur.

Tüm Reklamları Kapat

1,601 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Adem Cünük
Adem Cünük
12K UP
Öğrenci

Homo sapiens zeki insan demektir. 100.000 yıl önce yaşamış atalarımız homo sapienstir. Biz ise homo sapiens sapiens. Bunun sebebi basittir aslında. Insanlar önce bilişsel devrim yaşadı, daha sonra tarım devrimi, en son sanayi devrimi. Bilişsel devrimdeki atalara sapiens denebilir. Tarım ve sanayi devriminde ise insanlar daha zeki kabul edilebilir. Çünkü yaşam standartlarini kendi çabaları ile arttırmışlardır ve avcilik-toplayicilik yapan insanlara nazaran tek amaclari hayatta kalmak olmamistir. Bilim ve sanatla uğrasmaya baslamislardir. Bu sebeple biz homo sapiens sapiensiz diyebiliriz.

989 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close