Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasemin Çalışkan
Üye
2

Günlük tutmak sizce faydalı mı?

Bu ara günlerimi verimli değerlendirmek istediğimden denemeyi düşünüyorum. Sizce verimli olur mu?
257 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Günlük tutmak üretkenlik ve zihinsel sağlık açısından son derece faydalı olabilir. Bilimsel araştırmalar günlük yazmanın stresi azalttığını, ruh halini iyileştirdiğini ve öz farkındalığı artırdığını göstermektedir. Ayrıca bilişsel işlevi ve bağışıklık sistemini güçlendirerek genel sağlığa katkıda bulunabilir. Düşünceleri düzenleyerek ve günlük deneyimler üzerine düşünerek günlük tutma netlik sağlar, hedefler belirlemeye ve takip etmeye yardımcı olur ve duygusal düzenlemeyi destekler. Bu uygulama sadece anksiyete ve depresyonun yönetilmesine yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda daha yapılandırılmış, üretken ve tatmin edici bir yaşamı da teşvik eder.[1][2][3][4] Şahsi olarak bana yorumumu soracak olursanız ben tutmuyorum, tutmayı da pek düşünmüyorum ancak yararlarının olduğunun farkındayım sadece tercih meselesi. Her iyi olan şeyi yapmaya kalkarsak zaten seçimsel döngünden çıkmış oluruz.

Kaynaklar

  1. A. L. Cunff. Dear Diary: The Science-Based Benefits Of Journaling. (11 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Ness Labs | Arşiv Bağlantısı
  2. The World Thinks. The Science Behind Journaling: Boost Your Productivity And Well-Being. (12 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2024. Alındığı Yer: The World Thinks | Arşiv Bağlantısı
  3. reflection. Top Evidence-Based Benefits Of Journaling For Mental Health | Online Journal And App By Reflection.app. Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2024. Alındığı Yer: reflection | Arşiv Bağlantısı
  4. I. Change. Benefits Of Journaling: The Science And Philosophy Behind Keeping A Diary. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Intelligent Change | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
201K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Günlük Öz Kimlik Kaydıdır! Kesintisiz “OTOBİYOGRAFİ”dir...

Günlük tutmak bize yürüdüğümüz hayat yolunda geriye dönük her baktığımızda, ileriye daha isabetli adımlar atmamıza olanak verir.

Günlük tutmak hem yazı karakterimizin gelişimine hem de buna bağlı dilimizin, kelime haznemizin ve dolayısı ile olay ve olgulara bütünlüklü bakabilme yetimizin gelişimine katkı sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Günlük tutmak aynı zamanda şekillenen ve sürekli gelişen-değişen iç dünyamızın ( her yönü ile; siyasi, sosyal, kültürel, psikolojik vb.) karakterimizi azar azar biçimlendirişinin panoramik kaydını oluşturur ve ihtiyaç duyduğumuzda bize kendimiz ile ilgili muazzam bir veri bankası hizmeti sunar.

Günlük tutmak bizi daha nazik, anlayışlı, kapsayıcı ve sabırlı yapar. Nereden nereye geldiğimizin izdüşümünü önümüze serdiğinden en aşılmaz yolların aşılabileceğini somut olarak ortaya koyar ve bizi hem cesaretlendirir hem de umudumuzu diri tutar. Ki bu çağda en çok ihtiyaç duyduğumuz iki şey…

Günlük tutmanın bu güne kadar çevremde (öğrencilerimde) gözlemlediğim nadir de olsa olumsuzluğu da var ne yazık. Bu da tamamen bize bağlı aslında. Temel mesele günlüğü ne için tuttuğumuz ve esas olanın ne ve kim olduğu.

Şayet nesnel olarak patron her daim biz isek sorun yok fakat günlüğümüz ilgili günler, sadece bize özgü duyguların yanında o güne özgü nesnel, eleştirel verileri de içermiyor ise; , öfkemizin, iç buhranımızın, bencilliğimizin ve öznel bakışımızın her koşulda bizleri haklı çıkaracak bir kaydından ibaret olursa, o günlük bir müddet sonra patronluğa da soyunur ve öznel olarak hayatımıza yön vermeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu aşamada günlüğümüz ve biz, “dinlemek onaylamaktır” ön kabulü ile karşılıklı birbirini dinleyip onaylayan şıracı ve bozacıya döner.

Bunun önüne geçmek için günlüğe hakkını vermek ve mümkün olduğunca nesnel olana da günlüğümüzde yer vermek araçlardan biridir. Bir diğeri ise arada bir belirli gün sayfalarını güvendiğimiz bir dostumuz ile eleştirel düzeyde birlikte okumak.

Öğretmenlik hayatım boyunca günlük tutan ile tutmayan arasındaki; kendine güven, kendini ifade ve çok yönlü bakış vb. konulardaki bariz farkı gördüğümü net olarak söyleyebilirim.

Günlük tutmak için hiçbir yaş geç değildir…Bir ay içinde farkı net görürüz. Tabi günlüğümüzün içeriği aynı zamanda hayatımızın içeriğine doğrudan bağlıdır. Ne kadar çok yönlü ve doyurucu yaşam, ne kadar uğraş-emek, ne kadar eleştirel ve üretken bir gün, o kadar dolu günlük…Denersek ne kaybederiz!

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close