Nedeni Eksen Eğikliği!
Bulunduğunuz yer kutup dairelerinin dışındadır. (66 derece 33 dakika güney ve ya kuzey enlemlerinin dışındadır.)
Döneceler arası (ekvator=0 enlemi ile 23 derece 27 dakika güney-oğlak ve kuzey-yengeç enlemleri arsı ) gece ve gündüz eşittir ve 12 şer saattir. Çünkü bu bölgeler yıl içinde iki defa güneş ışınlarını dik alır.
Dönencelerden kutup dairelerine kadar olan (23 derece 27 dakika güney ve kuzeyden, 66 derece 33 dakika güney ve kuzey kutup dairelerine kadar ki ) bölge ise, mevsimsel olarak ve güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak kışın geceye, yazın gündüze yönelik bir artış eğilimi gösterir.
Ötesi, yani kutup dairelerinden (66 derece 33 dakika güney ve kuzey) kutuplara kadar (90 derece güney ve kuzey kutbu) olan bölgede ise 24 saatten 6 aya kadar gece ve gündüz ve yine güneş ışınlarının geliş açısına göre devri daim yapar.
Ekvatordan dönencelere kadarki bölgede gece gündüz değişimi gözlenmez.
Dönencelerden kutup dairelerine kadar ki bölgede gece-gündüz değişimi günde yaklaşık iki dakika olmak üzere simetrik olarak ve mevsime göre yazlar için hem geceden kısalıp hem de gündüzden uzama veya kışlar için hem gündüzden kısalıp hem de geceden uzama şeklinde olur.
Ancak kutup dairelerinden sonrası için simetri ortadan kalkar. Çünkü kutuplara kadar ki gidişat ya yaz için 24 saatten kademeli olarak 6 ay gündüze ya da kış için yine 24 saatten kademeli olarak 6 ay geceye yolculuktur.
İşte bu sürekli süreyi kademeli olarak arttıran yolculukta kısalma ya da uzama, gece veya gündüz için simetri özelliğini yitirir. Güney ve kuzey yarım küre için yolculuk hangi yöne ise sadece uzama o yöne yönelir. Her iki yarım küre için yazın sürekli gündüzün, kışın ise sürekli gecenin ve yine günde ortalama iki dakika civarında uzamasının nedeni budur.
Muhtemeldir ki siz de kutup dairelerinin ötesinde (66 derece 33 dakika güney veya kuzey enlemlerinin dışında) bir yerdesiniz.
Kısalma Temmuz ayında yaşandığına göre ve Temmuzun 23 Haziran sonrası olması ( En uzun gündüzden en uzun geceye yolculuk, yani bana göre kışa yolculuk olması) nedeni ile kuzey yarı kürede ve Kuzey kutup dönencesinin ya tam üstünde ya da ötesinde bir yerdesiniz. (Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ( Alaska ), Kanada ( Yukon , Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut ), Danimarka (Grönland) veya İzlanda)
Sevgiyle…
Kaynaklar
- Prof. Dr. İbrahim Atalay. Genel Fiziki Coğrafya. ISBN: 9786058784031. Yayınevi: Yazarın kendi yayını. sf: 468.