Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Adem Gdk
Üye 12 Kasım 1 Cevap
2

Günler neden simetrik (sabah ve akşam tarafında eşit) uzayıp kısalmıyor?

Merhaba. Bulunduğum yerin güneş doğuş ve batış saatlerine baktığımda günlerin asimetrik uzayıp kısaldığını fark ediyorum. Mesela, 8 Temmuz'da gündüz süresi 1 dakika kısalmış. Bu da güneşin önceki günden, 1 dakika geç doğması, akşam da aynı saatte batması ile olmuş. Yani gün sabah tarafında 1, akşam tarafında 0 dakika kısalmış.
231 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 13 Kasım

Nedeni Eksen Eğikliği!

Bulunduğunuz yer kutup dairelerinin dışındadır. (66 derece 33 dakika güney ve ya kuzey enlemlerinin dışındadır.)

Döneceler arası (ekvator=0 enlemi ile 23 derece 27 dakika güney-oğlak ve kuzey-yengeç enlemleri arsı ) gece ve gündüz eşittir ve 12 şer saattir. Çünkü bu bölgeler yıl içinde iki defa güneş ışınlarını dik alır.

Tüm Reklamları Kapat

Dönencelerden kutup dairelerine kadar olan (23 derece 27 dakika güney ve kuzeyden, 66 derece 33 dakika güney ve kuzey kutup dairelerine kadar ki ) bölge ise, mevsimsel olarak ve güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak kışın geceye, yazın gündüze yönelik bir artış eğilimi gösterir.

Ötesi, yani kutup dairelerinden (66 derece 33 dakika güney ve kuzey) kutuplara kadar (90 derece güney ve kuzey kutbu) olan bölgede ise 24 saatten 6 aya kadar gece ve gündüz ve yine güneş ışınlarının geliş açısına göre devri daim yapar.

Ekvatordan dönencelere kadarki bölgede gece gündüz değişimi gözlenmez.

Dönencelerden kutup dairelerine kadar ki bölgede gece-gündüz değişimi günde yaklaşık iki dakika olmak üzere simetrik olarak ve mevsime göre yazlar için hem geceden kısalıp hem de gündüzden uzama veya kışlar için hem gündüzden kısalıp hem de geceden uzama şeklinde olur.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak kutup dairelerinden sonrası için simetri ortadan kalkar. Çünkü kutuplara kadar ki gidişat ya yaz için 24 saatten kademeli olarak 6 ay gündüze ya da kış için yine 24 saatten kademeli olarak 6 ay geceye yolculuktur.

İşte bu sürekli süreyi kademeli olarak arttıran yolculukta kısalma ya da uzama, gece veya gündüz için simetri özelliğini yitirir. Güney ve kuzey yarım küre için yolculuk hangi yöne ise sadece uzama o yöne yönelir. Her iki yarım küre için yazın sürekli gündüzün, kışın ise sürekli gecenin ve yine günde ortalama iki dakika civarında uzamasının nedeni budur.

Muhtemeldir ki siz de kutup dairelerinin ötesinde (66 derece 33 dakika güney veya kuzey enlemlerinin dışında) bir yerdesiniz.

Kısalma Temmuz ayında yaşandığına göre ve Temmuzun 23 Haziran sonrası olması ( En uzun gündüzden en uzun geceye yolculuk, yani bana göre kışa yolculuk olması) nedeni ile kuzey yarı kürede ve Kuzey kutup dönencesinin ya tam üstünde ya da ötesinde bir yerdesiniz. (Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ( Alaska ), Kanada ( Yukon , Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut ), Danimarka (Grönland) veya İzlanda)

Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. İbrahim Atalay. Genel Fiziki Coğrafya. ISBN: 9786058784031. Yayınevi: Yazarın kendi yayını. sf: 468.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close