Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
5

Güneşin kütlesi azaldıkça gezegenlerin yörüngeleri de değişiyor mu?

Güneş dışarıya patlamalarla vesaire gaz yayıyor ve yoğunluğu azalıyor haliyle kütlesi de azalıyor bu azalma kütle çekimi etkileyerek gezegenlerin yörüngesinde değişikliğe sebep olur mu?
422 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Evet. Güneş kütle kaybediyor ve bu da her geçen gün Güneş'in sadece gezegenler üzerinde değil, tüm Güneş Sistemi üzerindeki etkisinin azalmasına sebep oluyor. Ama bu, çok ama çok yavaş bir süreçtir. O kadar yavaştır ki; her yıl Dünya'nın yörüngesi sadece 1.5 santimetre değişir (yüzyılda sadece 1.5 metre!). Güneş Sistemi'nin tarihini ve bu süreçteki Güneş'in evrimini de hesaba katacak olursak, 4.5 milyar sene önceye göre Güneş'ten yaklaşık 50.000 kilometre daha uzaktayız. Bu, bir astronomik birimlik mesafenin (yaklaşık 150 milyon kilometre) yanında bir hiçtir.

Aynı durum, Dünya'nın Güneş etraflı yörünge süresi için de geçerlidir. Her sene yörünge hızı, bir önceki yıla göre saniyede yaklaşık 3 nanometre yavaşlar. Yine 4.5 milyar yıllık Güneş Sistemi tarihini düşünecek olursak; bu sürede Dünya, sadece saniyede yaklaşık 10 metre yavaşladı.

Güneş'in kütle kaybının ve bunun yörüngemize olan etkilerinin ayrıntılı incelemesini görmek istiyorsanız kaynakçaya bir göz atın.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Siegel. Ask Ethan: Does Earth Orbit The Sun More Slowly With Each New Year?. (11 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2022. Alındığı Yer: Big Think | Arşiv Bağlantısı
  2. D. Rothstein. When The Sun Converts Mass To Energy, Do The Orbits Of The Planets Change? (Advanced) - Curious About Astronomy? Ask An Astronomer. (1 Ağustos 2003). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2022. Alındığı Yer: Ask An Astronomer | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close