Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Er
Eren Er
100K UP
Üye 1 gün önce 1 Cevap
5

Güneşin ısı yayma hızı nedir ve atmosfere girmeden dünyaya ulaşınca yaydığı ısı serecesi kaçtır?

Bugun ışığın hızını düşündüğümde acaba ısı da ışık hızıyla mı gider diye düşündüm yine cahilliğimden kaynaklı olarak yanlış düşünmüş olabilirim ama güneşin yaydığı ısının hızı ve atmosfere girmeden önce dünyaya yaydığı ısının sıcaklıği kaç derece olduğunu merak ettim
216 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa İğraç
Türkiye'de hayatta kalmaya çalışıyorum... 1 gün önce

Sorduğun şey cahillik değil aslında fiziksel sezgi arayışıdır çünkü çoğu insan bu soruyu soracak kadar merak bile etmez.

Isı ışık hızında mı yayılır?

Bu çok temel ama kafa karıştırıcı bir soru. Şöyle düşün ısı, madde içindeki enerjinin aktarımıdır molekül titreşimleri, foton yayınımı, elektron hareketler...

Tüm Reklamları Kapat

Güneş’ten gelen ısı ise ışınım yoluyla gelir. Bu da aslında elektromanyetik dalgalarla, yani fotonlarla gerçekleşir. Yani evet Güneş’ten gelen “ısı” (yani enerji) ışıkla birlikte gelir ve ışık hızıyla yayılır. Çünkü bu ısı, ışığın bir parçasıdır özellikle kızılötesi (infrared) dalga boyundaki fotonlar taşır.

Güneş’in ısı yayma hızı nedir?

Güneş her saniye yaklaşık 3.8 × 10²⁶ watt enerji yayar. Bu inanılmaz büyük bir sayıdır.

Bu yayılma şu şekilde olur enerji çekirdekte nükleer füzyonla açığa çıkar. Bu enerji fotonlar halinde ışık ve ısı olarak ışınım yoluyla uzaya yayılır. Güneş’in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5.778 Kelvin yani yaklaşık 5.500 °C civarındadır. Ancak bu sıcaklık direkt olarak dünyaya ulaşmaz. Enerji uzaya yayıldıkça zayıflar.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya’ya ulaşan ısı ne kadar ve sıcaklığı kaç derece?

Dünya’ya gelen enerji miktarı Güneş ile Dünya arasındaki mesafeye göre zayıflar Bu fiziksel olarak şöyle ölçülür

Güneş sabiti: Dünya atmosferinin dışına her 1 m²’ye saniyede gelen enerji miktarıdır.

Yaklaşık 1.361 W/m²’dir.

Ama buradaki en önemli nokta şu enerji miktarı watt’tır, ısı derecesi değil. Çünkü sıcaklık, enerjinin maddede ne kadar yoğunlaştığına bağlıdır.

Atmosfere girmeden önce uzayda sıcaklık kaç derecedir? Bu soru çok zekice çünkü birçok insan şu hatayı yapıyor. “Güneş çok sıcak, o zaman uzayda da sıcak olmalı.” Ama hayır. Uzayda maddesizlik vardır. Yani Uzayda atom yoksa sıcaklık da yoktur. Ama bir cisim uzayda güneş ışığına maruz kalırsa ısınır. Örneğin bir uydu Güneş’e doğrudan bakarken yüzeyi 120-130 °C’ye kadar ısınabilir. Gölge tarafı ise -100 °C’ye kadar düşebilir. Yani ısı orada da vardır ama maddeye çarpıp ısıya dönüşmediği sürece “hissedilmez.”

Güneş’ten gelen ısı fotonlar aracılığıyla ışık hızında yayılır. Uzaya yayılırken sıcaklık değil, enerji taşınır. Dünya’nın dış atmosferine ulaşan enerji miktarı 1.361 W/m²’dir. Sıcaklık, bu enerjinin bir cisim tarafından emilmesiyle oluşur. Uzay boşluğunda sıcaklık “yok” gibi görünür çünkü madde yoktur ama gelen enerji vardır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close