Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Asel Timuçin
Asel Timuçin
1,297 UP
Üye
4

Güneşin büyüklüğü ortalama büyüklüğün üstünde mi yoksa ortalama büyüklüğe mi sahip?

251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aybars Uyar
Aybars Uyar
2,761 UP
Konu başlığını araştırdım

Evrenimiz gezegenden çok yıldızla doludur. Yani bu boşluğun büyük çoğunluğu sürekli oluşup, sonrasında yok olan yıldızlarla çevrilidir. Güneş'in büyüklüğünü daha iyi kavramak için süpernovayı az da olsa bilmek gerekli. Yıldızlar hidrojen parçacıkları, berilyum ve deteryumun belli tepkimeler sonrasında oluşturduğu helyum ve hidrojenin bir noktada birbirlerinin üstüne çökme isteği ile oluşuyor. Bir süre sonra parçacıklar bir noktada birikip bir çekirdek ve ilerleyen zamanlarda bizim güneşimiz gibi yıldızları oluşturuyorlar. Sonrasında bu yıldızlar binevi benzin görevini gören helyuma ihtiyaç duyuyorlar. Kütleçekimlerini dengelemek için helyumlar yıldız yüzeyinde nükleer füzyon tepkimelerine devam etmeli. Bu ihtiyacıda evrende dolaşan diğer parçacıklardan, veya başta yıldız olmak üzere gök cisimlerinden karşılıyorlar. Yani onların yakıtlarını çalıyorlar diyebiliriz. Eğer bir yıldız yeteri kadar helyum bulamazsa kütleçekimine dayanamayıp çok hızlı ve çok kısa bir sürede kendi üzerine çöküp evrene parçacıklarını saçıyor. O görkemli renkli bulutsular bu patlama olayı sonrasında oluşuyor. Bu olayın da ismi süpernova.

Bi[1][1]r yıldız ne kadar büyükse o kadar fazla helyuma ihtiyacı oluyor. Ve çoğu yıldız bunu karşılayamıyor. Yani kısaca küçük yıldız ömürleri daha uzun oluyor diyebiliriz. Hatta bir, iki ufak istisna dışında bir yıldız güneşin maksimum 120 katı olabilir. Bu da demek oluyor ki güneş evrendeki en büyük yıldız olmaya ufak da olsa yaklaşamıyor. Evrende bulunan yıldızlara göre bir ortalama aldığımızda ise ortalamanın biraz altında kalıyor. Ama yuvarlayarak ortalama bir yıldız diyebilirz. Bunun bize avantajı güneşimizin daha uzun yıllar bizimle olacak olması. Çünkü kendi cüssesine yetecek kadar helyumu rahatlıkla bulabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. G. Schilling. (2018). Derin Uzay Ciltli. ISBN: 9786053121060.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close