Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Güneşi kurtarabilir miyiz?

Güneş belirli bir zaman sonra hidrojen elementini tüketip süper nova ile yok olmadan gelişmiş bir medeniyet haline gelip güneşe hidrojen takviyesi yapabilir miyiz?
122 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
76K UP
İnternetten araştırmalar sonucu buldum

Konuyu daha iyi anlamamiz icin, basit olarak oyncelikle enerji farklarının eşitleme isteği, yani entropi'ye bir göz atalim. termodinamiğin ikinci yasası özetle şöyle der; enerji farkları zamanla esitlenmeye dogru yönelim gösterir. alman fizikçi rudolf clasius enerjinin bu eşitleme isteğine "entropi" adını verdi. dedi ki, eğer bir yerde enerji düzensizliği varsa, enerjinin yogun oldugu yerden, enerjinin az yoğun oldugu yere daima bir akış eğilimi olacaktir. bu yaşa cok sayida bilim insani tarafindan deney ve gozlemlerle dogrulandi ve gelistirilerek bir evren yasasi kabul edildi. isi enerjisi ile ilgili bir ornek , bir kap suyun icine 19 20 21 en anlasilir sekilde hareket enerjisinden ornek verecek olursak; birbirinden farkli seviyelerde iki su kaynağının 22 örnek olarak gösterebiliriz. bu iki su kaynağı arasında ki bağlantı sağlandığında potansiyel enerjiye sahip daha 5 yüksekteki su, alçakta ki suyla aynı hizaya gelmek için ne akmaya başlar, yani yüksek enerjiden, düşük enerjiye doğru bir akım başlar ve entropi artar. su seviyesi eşiyle düğünde entropi sıfırlanır. daha somut bir örnekle bütün akarsular denize dökülür. bir parca buz attığımızda daha sıcak olan su, enerjisini buza vererek soğumaya başlar, buz da Sudan aldığı enerjiyle erimeye her ikisinin de sıcaklığı(enerji duzeyi) eşitlendiğinde enerji alış verişi durur ve enerji denklesmesi gerçekleşir. yine bir termodinamik yasası olarak, sıcak cisim daima soğuk cisme ısı verir. Güneş, enerjisini nereden sağlar? Güneş, akıl almaz ışık ve ısı enerjisini odun ve kömürden mi elde ediyor? ya petrolden? tabii ki de değil, insanoğlunun yüzyıllar boyunca uğrunda birbirini katlettiği bu enerji maddeleri Güneş icin hiç bir anlam ifade etmiyor. güneşte, hatta tüm evrende en fazla bulunan element hidrojendir. gunesteki enerji, hidrojen atomlarının helyum atomlarının dönüşmesi sırasında açığa çıkan enerjiden kaynaklanır. bilim insanları bu enerjiye "termonükleer enerji" der. yapılan hesaplamalar a göre, Güneş saniyede yaklaşık 564 milyon ton hidrojeni 560 milyon ton helyuma çevirir ve arta kalan 4 milyon ton maddenin enerjiye dönüşmesi sonucu Güneş, uzaya inanilmaz yogunlukta bir enerji dağıtır. hayatımızı devam ettirmemizi sağlayan ve dünyamızın bir nevi gıda maddesi olan enerji iste bu enerjidir. Güneşin hidrojeni bitmesi durumunda insanlık şu anki durumda en ufak bir müdahalede bulunamaz

1. Güneş bize çok uzak insanlık hala bize en yakın gezegen olan Mars'a gidebilmek için çalışmalar yapıyor halbuki dünya ile güneş arasındaki mesafe Dünya'nın Güneş'e olan tam uzaklığı yörünge boyunca değişmekle beraber, au 2012 yılından beri tam 149.597.870.700 metre (149,597 milyon kilometre) olarak tanımlanmaktadır. Astronomik birim, genellikle Güneş Sistemi veya diğer yıldız sistemleri içindeki uzaklıkların ölçümünde kullanılır. Ev[1]rendeki mutlak hız olan ışık hızı bile ancak 8 dakikada güneşten dünyaya ulaşıyor

2. Güneşin ısısı hidrojenin helyuma dönüşmesi sırasında salgıladığı ısı saniyede 4 milyon evrene bu her saniye o kadar fazla bir sayı ki ben şu anda bunun gibi bir teknolojinin hayalini bile kuramiyorum .

Tüm Reklamları Kapat

3. Tamamen karsız eğer güneşe her saniye gereken milyarlarca (belkide çok daha fazla ben biraz saliyorum bu sayıda) hidrojenin yerine bunun yüzbinlerce katı kolay ve tasarruflu bir şekilde dünyamızı ısıtabiliriz (daha fazla sebep yazabilirim ama gereksiz olur geri kalanı kendin kafamda rahatlıkla hayal edebilirsin diye düşünüyorum)

Kaynaklar

  1. blog.milliyet.com.tr. Güneşin Enerji Kaynağı Nedir? Güneş Ne Zaman Sönecek?/Fizik/Milliyet Blog. Alındığı Yer: blog.milliyet.com.tr | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close