Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Murat Emre Kardeş
Üye 25 Mart 2023 2 Cevap
3

Güneş'in yaşı nasıl hesaplandı?

Sizi yaş soruları ile sıkmaya başladığımı biliyorum ama çok meraklı olmak gibi bir sorunum var. Şimdi, 5 yaşındaymışım gibi anlatın. Güneş'in yaşı nasıl ve neye göre hesaplandı?
1,000 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Aykhan Imanov
Ilgi alanı 25 Mart 2023

Güneş'in yaşı, yaşını hesaplamak için kullanılan birkaç farklı yöntem vardır. En yaygın olarak kabul edilen yöntem, Güneş'in yaşını Güneş'in kimyasal bileşimini ve özelliklerini analiz ederek tahmin etmektir.

Güneş'in yaşı, özellikle Güneş'in içindeki nükleer füzyon süreçleri yoluyla üretilen enerjinin miktarına bağlıdır. Bu nedenle, Güneş'in yaşı, içindeki hidrojenin ne kadar hızlı tükendiğine bağlıdır.

Güneş'in yaşı, ilk kez 1950'lerde yapılan radyometrik ölçümler ve daha sonra elde edilen diğer gözlemlerle tahmin edildi. Güneş'in yaşı, bugün kabul edilen tahminlere göre yaklaşık 4,6 milyar yıldır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

135 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. S. Russell. (2018). Chondrules. ISBN: 9781108418010. Yayınevi: Cambridge University Press.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Laçın Vəlizadə
Astronomiyle ilgilenen biri 25 Mart 2023

Yıldızların yaşını tahmin etmek için günümüzde 3 yöntem kullanılıyor:

1. Hertzsprung-Russell veya HR Diyagramları

Bildiğimiz gibi yıldızlar hidrojeni helyuma çevirerek yaşarlar. Paradoks gibi gelse de büyük yıldızların ömrü küçük yıldızların ömrümden daha az. Çünkü kütle ne kadar büyükse, yerçekimini telafi etmek için yıldızın o kadar fazla ısınması gerekir. Yıldız ne kadar sıcaksa, yakıt, yani helyum o kadar hızlı tükenir. Güneş gibi küçük yıldızlar yakıtlarını daha az kullandıkları için daha fazla yaşarlar. Böylece yıldızların bu özelliğini kullanarak Ejnar Hertzsprung ve Henry Norris Russell diyagram hazırladılar. Kaynaklardan bu diyagram hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

2. Yıldızların dönme hızı

1970 yıllarında astronomlar genç kümelerdeki yıldızların, yaşlı kümelerdeki yıldızlardan daha hızlı döndüğünü fark ettiler. Andrew Skumanich bu özelliği kullanarak yıldızların dönme hızlarının onların yaşının kareköküyle ters orantılı olduğunu söyledi. Ancak sonralar astronomlar bazı yıldızların dönme hızının yaşı arttıkça yavaşlamadığını fark ettiler.

3. Yıldızların parlaklığı

Yıldızların parlaklığı zaman içinde değişir ve bu değişim kullanılarak yıldızlarda ne olup bitdiği hakkında veri elde edilir. Bu verileri kullanarak yıldızların yaşı tahmin edilir.

Bu arada meraklı olmak sorun değildir, bir ayrıcalıktır.

Kaynaklar

  1. Güneş. Yıldızların Yaşı. (25 Mart 2023). Alındığı Tarih: 25 Mart 2023. Alındığı Yer: BilimGenç Tübitak | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close