Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim .
Anonim .
6K UP
Üye
0

Güneş veya dağ kütlesine sahip kara delikler nasıl olabilir?

Stephan Hawking'in "Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar" kitabının 114. sayfasında alttan 5. satırda sorduğum şeyden bahsediyor. Bir kara deliğin kütlesi nasıl Güneş veya dağ kadar olabilir? Uzun bir süre ışıma yaptıktan sonra mı bu kütleye düşüyorlar? Aydınlatırsanız sevinirim. (Devamında söz konusu karadeliklerin tespit edilmediğini söylüyor ama bu kadar az kütleli kara deliklerin olması nasıl mümkün oluyor onu merak ettim.)
315 görüntülenme
Güneş veya dağ kütlesine sahip kara delikler nasıl olabilir?
Güneş veya dağ kütlesine sahip kara delikler nasıl olabilir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Alıntı yaptığınız kitabı ben de okudum. Hawking, karadelikler konusunda çok önemli çalışmalara imza atmış bir biliminsanı. Burada da çalışmalarının gösterdiği olası gerçeklerden bahsediyor.

Bir dağ kadar karadelik şöyle olabilir. (Konu hakkında kaynaklar var, ben kaynaklardan anladığım kadarını açıklayacağım)

Bizim bugün gözlemlediğimiz karadelikler, çok büyük kütlelere sahip. Örneğin galaksimiz olan Samanyolu'nun merkezinde 4 milyon güneş kütleli bir karadelik bulunuyor. Ama bizim gözlemlediğimiz bu karadeliklerin hemen hepsi, bizden çok ama çok uzaktalar. Zaten yakınımızda olamazlar, olsalar bizler var olamayız ya da olamazdık. Ve bu karadelikleri biz zaten yapıları gereği direk olarak gözlemleyemiyoruz, çevrelerinde oluşturdukları olay ufkunu ve uzayı, ışığı büküşlerini ve yine oluşturdukları kütleçekimini gözlemleyebiliyoruz. Bu durumun ortaya çıkardığı bir gerçek de şu ki bu karadelikler, çok büyük kütleli oldukları için çok uzaklardan gözlemlenebilecek bir olay ufku ve çevresel etki yaratıyorlar. Bu durum, daha küçük kütleli karadeliklerin var olmadığı anlamına gelmez. Bizim onları göremediğimiz ve gözlemleyemediğimiz anlamına gelir. Ama aslında bir karadeliği var eden şey illa çok büyük kütleli olması değil, birim hacme çok fazla maddenin sıkıştırılması anlamına gelebilir. Yani biz, Everest Tepesi'ni, bir protonun kapladığı hacim kadar bir yere sıkıştırabilecek olsak, bir proton boyutunda karadelik ortaya çıkabilir. Bu karadeliğin olay ufku, belki 1 nanometre olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

PEki, böyle bir karadeliğin ortaya çıkması için nasıl şartlar gerekli? İşte CERN'deki deneyde, evrenin ortaya çıktığı ilk milisaniyelerdeki şartların benzeri oluşturulmaya çalışıldığı için mikro karadelik oluşma riskinden bahsedilmişti. Çünkü Everest kadar bir kütleyi bir proton ölçeğine sıkıştırmak ancak Planck ölçeğindeki şartlarda mümkün olabilir. Bildiğimiz kadarı ile bugüne kadar böyle bir mikro karadelik gözlemlenmedi. Ama kuramsal olarak mümkün.

Kaynaklar

  1. A. Barrau & J. Grain. Mikro Kara Delik. (19 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close