Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eymen İpek
Üye 21 Temmuz 3 Cevap
3

Güneş sistemi'nin samanyolu galaksisi'nin etrafında dönmesini sağlayan şey nedir?

öncelikle, sorum biraz garip veya yanlış olabilir kusuruma bakmayın son zamanlarda aklımı pek kurcalıyor. Güneş sistemimizin samanyolu galaksisi'nin merkezinin etrafında döndüğünü biliyoruz, peki arada olan 26.000 ışık yılı mesafenin etrafında sistemimizi döndüren nedir? bu şey kütleçekimi midir?
409 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 23 Temmuz

Sorunuza verdiğim cevap diğer arkadaşların cevaplarına muhalif gibi gözükmesin. Evet! Merkezdeki kara delik ve galaksi elemanlarının total kütlesi yörüngede dönmemizin ana sebebi. Benim değinmek istediğim farklı bir konu: Merkezdeki karadelik ve total kütleye göre Newton fiziği veya Genel Görelilik formülleri uygulandığında bu kadar hızlı dönmememiz gerekiyor, fakat dönüyoruz. Bu durumda yörüngede dönmemizin değil ama yörünge hızımızı etkileyen bir başka unsur daha var; Karanlık Madde. Henüz ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz, her ne kadar "Karanlık Madde" ismini vermiş olsak bile madde olduğundan bile emin değiliz. Neticede yörüngede dönüyorsak sadece karadelik ve total kütlenin yanına Karanlık Madde unsurunun da eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Gezgin
Ufuk Gezgin
26K UP
Lise öğrencisiyim bilim meraklisiyim 22 Temmuz

Güneş sistemimizi döndüren şey en başta her galaksinin merkezinde bulunun süper kütleli karadelikler bir sebebi olabilir. Bizim galaksimizin merkezindeki karadelik sagitirus a dir ve sadece güneş sistemimizi değil galaksideki diğer sistemleri de döndüren şey onun kendi etrafında daki muazzam kütle çekimi ve dönmesidir. Diğer bir neden ise sagitirus a nin döndürdüğü sistemlerde yine güneşe yakın olanlar sayesindede dönüş olur bu sadece güneş sistemimiz için geçerli değil diğer sistemler içinde geçerlidir. Bunu şöyle kavramak daha basit olabilir bir ağır gezegenle bir hafif gezegen yan yanayken ağır olan hafife karşı bir kütle çekimi uygular aynı şekilde galaksileri birleşerek oluşturan sistemlerden kütle yoğunluğu fazla olan kütle yoğunluğu az olana karşı bir kütle çekimi uygular. Bu bir döngü şeklinde diğerleri içinde devam eder.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Evrim Ağacı takipçisi 21 Temmuz

Elbette kütle-çekimi. Güneş sistemimiz ve galaksimizdeki diğer yıldız sistemleri, arasında süper kütleli bir karadelik olan Sagittarius A*'nın (geçenlerde çekilen o ünlü karadelik fotoğrafı da bu karadeliğe aittir, resmi aşağıda) da bulunduğu galaksi merkezinin etrafında döner. Yani her nasıl uydular gezegenlerin, gezegenler yıldızların yörüngesindeyse yıldızlar da galaksi merkezinin yörüngesindedir. Peki galaksi merkezi bir şeylerin yörüngesinde midir? Eğer öyleyse neyin? Nereye gider bizim bu samanyolu? Bu da başka bir sorunun konusu.

Sagittarius A*
Sagittarius A*
Wikipedia
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close