Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Vicras Owski
Vicras Owski
74K UP
Üye
0

Güneş neden Dünya'yı yutmuyor?

Dünya'nın yörüngesi "elips" şeklinde. Güneş'ten uzaklaştığında Güneş'in çekim kuvveti kaçmasına engel oluyor. Yaklaştığında neden onu yutmuyor? Sonuçta büyük bir mesafe kadar yaklaşmış oluyor.
1,079 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Şöyle düşünün: Büyükçe bir bez parçası hayal edin ve 2 arkadaşınızla beraber sıkıca geriyorsunuz parçayı.O sırada bir başka arkadaşınız siz onu sıkıca tutarken bezin üzerine ağır bir şey atıyor ne bileyim demir bir bilye olsun misal.O bilye düştükten sonra sabit kaldığı yerin etrafında eğimli alan oluşturur.Ve eğer o bez parçasının üstüne daha hafif bir bilye atarsanız o büyük bilyenin etrafında dönmeye başlar ve bir süre sonra durur.İşte o bez parçasına uzay,o bilyeye ise gezegenler diyoruz.Ancak burada söz konusu uzay olduğu için daha hafif olan bilye bir süre sonra durmaz,aksine harekete devam eder çünkü sürtünme vs gibi faktörler ortadan kalkmıştır.Dünyamız da bunun gibidir.Aşağıya kaynak bırakacağım oradan dediklerim paralelinde bir şeyler bulacaksınız umuyorum.

Bir de genelde cevapsız sorulara bakmak en büyük hobim; sizin bununla beraber ikinci sorunuza baktım.Maske sorunuzda kaynak istemişsiniz ama bunda kaynak isteme mişsiniz.Aslında tam tersi bunda kaynak vermek gerekli.Maskenin sadece yakın temasta iş gördüğünü her maddeden maske yapılamayacağını bilmek kaynak istemez olsa gerektir iyi günler.

Tüm Reklamları Kapat

174 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Eddıngton-Einstein. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Merhabalar. Verdiğim yanıtı okumadan önce kaynaklarda bıraktığım videoyu izlemenizi öneriyorum. Uzay istasyonunun yörüngesini açıklayan bir video. Bu videoyu diğer tüm yörüngelere de uyarlayabiliriz. Şimdi açıklamaya geçelim.

Videodan da anlayabileceğiniz üzere Uzay İstasyonu'nun Dünya'ya düşmemesinin sebebi ''hız''dır. Uzay İstasyonu aslında Dünya'ya düşüyor ama Uzay İstasyonu'nun yana doğru olan hızı sayesinde bir nevi Dünya'yı ıskalıyor. Dünya'da bu şekilde Güneş'e düşüyor fakat yana doğru çok büyük bir hızla hareket ettiği için Güneş'i ıskalıyor. Elips şeklinde olan yörüngede de Güneş'e düşmememizin sebebi ''hız''dır. Kaynaklarda bıraktığım ikinci videoda Halley kuyruklu yıldızının yörüngesini izleyeceksiniz. Videoda da görebileceğiniz şekilde Halley kuyruklu yıldızı Güneş'e yaklaştığı zaman hızlanır, ivmelenir ve tekrar uzaya savrulur. Güneş'in kütleçekimi kuyruklu yıldızın hızını yavaşlatır ve hızı yavaşladığı zaman tekrar Güneş'e düşmeye başlar. Dünya'da aynı şekilde Güneş'e en yakın olduğu zaman Dünya'nın yörüngedeki en hızlı zamanıdır. Dolayısıyla Güneş'in kütle çekimi daha fazla olmasına rağmen hızımız da daha fazla olduğu için yine Güneş'i ıskalarız. Yörüngeler hakkında daha fazla öğrenmek için Kepler yasalarını araştırabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim. Bilimle kalın.

Tüm Reklamları Kapat

204 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Youtube. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Youtube. (14 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close