Dünya'nın yörüngesi "elips" şeklinde. Güneş'ten uzaklaştığında güneş'in çekim kuvveti kaçmasına engel oluyor. Yaklaştığında neden onu yutmuyor? Sonuçta büyük bir mesafe kadar yaklaşmış oluyor.
Merhabalar. Verdiğim yanıtı okumadan önce kaynaklarda bıraktığım videoyu izlemenizi öneriyorum. Uzay istasyonunun yörüngesini açıklayan bir video. Bu videoyu diğer tüm yörüngelere de uyarlayabiliriz. Şimdi açıklamaya geçelim.
Videodan da anlayabileceğiniz üzere Uzay İstasyonu'nun Dünya'ya düşmemesinin sebebi ''hız''dır. Uzay İstasyonu aslında Dünya'ya düşüyor ama Uzay İstasyonu'nun yana doğru olan hızı sayesinde bir nevi Dünya'yı ıskalıyor. Dünya'da bu şekilde Güneş'e düşüyor fakat yana doğru çok büyük bir hızla hareket ettiği için Güneş'i ıskalıyor. Elips şeklinde olan yörüngede de Güneş'e düşmememizin sebebi ''hız''dır. Kaynaklarda bıraktığım ikinci videoda Halley kuyruklu yıldızının yörüngesini izleyeceksiniz. Videoda da görebileceğiniz şekilde Halley kuyruklu yıldızı Güneş'e yaklaştığı zaman hızlanır, ivmelenir ve tekrar uzaya savrulur. Güneş'in kütleçekimi kuyruklu yıldızın hızını yavaşlatır ve hızı yavaşladığı zaman tekrar Güneş'e düşmeye başlar. Dünya'da aynı şekilde Güneş'e en yakın olduğu zaman Dünya'nın yörüngedeki en hızlı zamanıdır. Dolayısıyla Güneş'in kütle çekimi daha fazla olmasına rağmen hızımız da daha fazla olduğu için yine Güneş'i ıskalarız. Yörüngeler hakkında daha fazla öğrenmek için Kepler yasalarını araştırabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim. Bilimle kalın.
Şöyle düşünün: Büyükçe bir bez parçası hayal edin ve 2 arkadaşınızla beraber sıkıca geriyorsunuz parçayı.O sırada bir başka arkadaşınız siz onu sıkıca tutarken bezin üzerine ağır bir şey atıyor ne bileyim demir bir bilye olsun misal.O bilye düştükten sonra sabit kaldığı yerin etrafında eğimli alan oluşturur.Ve eğer o bez parçasının üstüne daha hafif bir bilye atarsanız o büyük bilyenin etrafında dönmeye başlar ve bir süre sonra durur.İşte o bez parçasına uzay,o bilyeye ise gezegenler diyoruz.Ancak burada söz konusu uzay olduğu için daha hafif olan bilye bir süre sonra durmaz,aksine harekete devam eder çünkü sürtünme vs gibi faktörler ortadan kalkmıştır.Dünyamız da bunun gibidir.Aşağıya kaynak bırakacağım oradan dediklerim paralelinde bir şeyler bulacaksınız umuyorum.
Bir de genelde cevapsız sorulara bakmak en büyük hobim; sizin bununla beraber ikinci sorunuza baktım.Maske sorunuzda kaynak istemişsiniz ama bunda kaynak isteme mişsiniz.Aslında tam tersi bunda kaynak vermek gerekli.Maskenin sadece yakın temasta iş gördüğünü her maddeden maske yapılamayacağını bilmek kaynak istemez olsa gerektir iyi günler.