Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Güneş, Dünyaya kaç milyar yıldır ışık veriyor?
3

Güneş kaç yaşındadır? Dünya'ya ısı ve ışık vermeye ne zaman başlamıştır?

Bazı kişiler güneşin 3.8 milyar yıl yaşında olduğunu ve Nasa nın üst araştırma kolunun da böyle düşündüğünü söylüyor.Bu doğru mudur?Ve ikinci olarak güneş,dünyayı kaç milyar yıldır ısıtıyor ve aydınlatıyor?
3,806 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Güneş'in 4.6 milyar yaşında olduğunu iyi bir kesinlikle biliyoruz, 3.8 olduğunu düşünen yok. Güneş sisteminin 4.5 milyar yıl yaşlarında olduğu birçok yöntemle doğrulandı. Keza yıldız evrimi aşamaları da oldukça iyi anlaşılmış durumda, her ne kadar bazı bölgelerde hata payları yükselse de Güneş'in yaşı için 800 milyon yıllık bir hata söz konusu değil.

Eğer yıldız evrimi basamaklarında Güneş benzeri bir yıldızın yolunu izleyecek olursak, hangi yaşında ne kadar ışıma yaydığını görebiliriz. Güneş, Dünya'ya ısı yaymaz, bunun da altını çizmek gerek. Çünkü arada boşluk var, ısı yayılımı söz konusu değil. Dünya, Güneş'in ışımasıyla ısınıyor. Fakat bu ısınma, referans verdiğiniz kaynakta da değindiği üzere sera gazıları, atmosferin durumu vb. birçok faktöre bağlı.

Teorik olarak hangi yaşında Dünya'ya ne kadar enerji aktarabileceğini hesaplamak kolay. Fakat Dünya'nın ne kadar sıcak olacağını belirlemek, sadece Güneş ile alakalı değil. Örneğin Merkür Güneş'e, Venüs'ten iki kat daha yakın olmasına karşın, Venüs daha sıcak bir gezegen.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldız evrimi ile ilgili bilgiler için HR diyagramıyla ilgili yazıyı referanslara ekliyorum.

1,320 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Hr Diyagramı. (17 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Derman
Metalurji ve malzeme mühendisiyim, astronomi ile ilgileniyorum
Orijinal Soru: Güneş kaç milyarlarca yıllıktır?

Relativistik düzeltmeler sonrasında güneşin yaşı 4.57 (0.11) [1] milyar yıl olarak belirlenmiştir. Kaynakta değişik yaklaşımlar/modeller kullanılarak ulaşılmış farklı yaşlar görülebilir. Güneşin tahmini ömrünün yarısında olduğu düşünülmektedir. Yani yaklaşık 5 milyar yıl daha bir yıldız olarak kalacağı öngörülmektedir.

Kaynaklar

  1. arxiv.org. The Age Of The Sun And The Relativistic Corrections In The Eos. Alındığı Yer: arxiv.org | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close