Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Güneş ışınları atmosfere çarptığında gökyüzü neden mavi ışığı yansıtır?

532 görüntülenme
Güneş ışınları atmosfere çarptığında gökyüzü neden mavi ışığı yansıtır?
Güneş ışınları atmosfere çarptığında gökyüzü neden mavi ışığı yansıtır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Çünkü bu ışınlar atmosferin doğasından ötürü Rayleigh saçılımına uğruyor (tek saçılım bu değil ama maviliğin nedeni bu). Bu saçılmada da dalga boyu düşük olan mavi fotonlar, dalga boyu yüksek olan diğerlerine göre daha fazla saçılıyor ( ). Bu da mavi ışığın daha baskın olmasına, gökyüzünün de mavi görünmesine neden oluyor. Bir diğer baskın saçılmalardan biri de Mie saçılması. Güneş'in etrafında görünen o beyaz hüzmenin nedeni bu. Malum Güneş aslında fotoğrafta o kadar büyük değil ama büyük bir alanı beyaz aydınlattığı sonra mavi tonların baskın göründüğü görülüyor.

Rayleigh saçılması genellikle ortamdaki parçacıklar (moleküller) onlarla etkileşen ışığın dalga boyunun 10'da 1'i kadar olduğunda baskın olur. Mie saçılması ise partiküllerin boyutu dalga boyuyla kıyaslanabilir olduğunda baskın oluyor. Rayleigh biraz daha etrafa saçarken, Mie biraz daha yönlendirilmiş bir saçılma oluyor. Dolayısıyla hüzme gibi Güneş etrafında görüyoruz ama her yerde görmüyor, çünkü o yönlere gitmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Rayleigh ve Mie Saçılmaları
Rayleigh ve Mie Saçılmaları
Hyperphysics
224 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Nave. Blue Sky And Rayleigh Scattering. (30 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Hyperphysics | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı
Orijinal Soru: Gökyüzü neden mavi?

Dünya ve Yaşam

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak - Engin Bahar

Tüm Reklamları Kapat

11/04/2018 - 15:34

Gökyüzü Neden Mavidir?

Tüm Reklamları Kapat

Güneş ışığı beyazdır fakat içinde birçok farklı rengi barındırır. Bu farklı renkleri, beyaz ışığı bir prizmadan geçirdiğimizde ya da bir gökkuşağı oluştuğu sırada görebiliriz. Güneş’ten gelen beyaz ışık Dünya atmosferinde yol alırken birçok parçacıkla çarpışarak saçılır.

Güneş ışığı beyazdır fakat içinde birçok farklı rengi barındırır. Bu farklı renkleri, beyaz ışığı bir prizmadan geçirdiğimizde ya da bir gökkuşağı oluştuğu sırada görebiliriz. Güneş’ten gelen beyaz ışık Dünya atmosferinde yol alırken birçok parçacıkla çarpışarak saçılır. Saçılmanın miktarı ışığın dalga boyuna bağlı olarak değişir. Dalga boyu kısaldıkça saçılmanın miktarı artar. Örneğin kısa dalga boylu mavi ışık, uzun dalga boylu kırmızı ışığa göre daha büyük oranda saçılır. Işığın kendi dalga boyundan daha küçük tanecikler tarafından saçılmasını ifade etmek için Rayleigh Saçılması terimi kullanılır. Bu saçılmanın miktarı, ışığın dalga boyunun dördüncü kuvveti ile ters orantılıdır, yani dalga boyu kısaldıkça saçılan ışık miktarı artar.

Gökyüzünün mavi görünmesi, Güneş’ten gelen farklı renklerdeki (dalga boylarındaki) ışığın farklı oranlarda saçılmasının sonucudur. Güneş gökyüzünde yükseldiği zamanlarda Güneş’ten gelen kısa dalga boylu mavi ışık daha uzun dalga boylu renklere göre çok daha fazla saçılarak her yöne dağılır ve bu durum gökyüzünün mavi görünmesine sebep olur. Güneş’in doğuşu ve batışı gibi ufka çok yakın olduğu zamanlardaysa farklı bir durum ortaya çıkar. Güneş ufka yakın olduğunda güneş ışınları atmosferde çok daha fazla yol katederler. Bu yol boyunca kısa dalga boyuna sahip mavi ışık çok fazla soğurulma ve saçılmaya uğrar ve sonuç olarak uzun dalga boyuna sahip kırmızı diğer renklere göre gözümüze daha fazla miktarda ulaşır.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/gokyuzu_neden_mavidir_1.jpg

Gökkuşağına baktığımızda kırmızıdan yeşile, maviye ve nihayetinde mora kadar geniş bir renk yelpazesi görürüz. Mor ışık en kısa dalga boyuna sahiptir ve saçılma miktarı diğer renklere göre çok daha fazladır. Dolayısıyla gökyüzünün normalde mor görünmesi beklenebilir. Gökyüzünün mor yerine mavi görünmesinin temel nedenlerinden biri gözümüzdeki ışık reseptörlerinin (algılayıcılarının) maviye diğer renklere göre daha duyarlı olmasıdır.

Yazarlar Hakkında:

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Tüm Reklamları Kapat

Engin Bahar

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi[1]

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK Bilim Genç. Gökyüzü Neden Mavidir?. (11 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir
Orijinal Soru: Gökyüzü neden mavi görünür?

Güneş ışığı Dünya atmosferine ulaşır ve havadaki tüm gazlar ve parçacıklar tarafından her yöne dağılır. Mavi ışık, Dünya atmosferindeki küçük hava molekülleri tarafından her yöne saçılır. Mavi, daha kısa, daha küçük dalgalar halinde hareket ettiği için diğer renklerden daha fazla dağılır. Bu yüzden çoğu zaman mavi bir gökyüzü görürüz.[1]

Kaynaklar

  1. NASA Space Place. Why Is The Sky Blue? | Nasa Space Place – Nasa Science For Kids. Alındığı Tarih: 25 Mart 2023. Alındığı Yer: spaceplace nasa | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close