Çünkü bu ışınlar atmosferin doğasından ötürü Rayleigh saçılımına uğruyor (tek saçılım bu değil ama maviliğin nedeni bu). Bu saçılmada da dalga boyu düşük olan mavi fotonlar, dalga boyu yüksek olan diğerlerine göre daha fazla saçılıyor ( ). Bu da mavi ışığın daha baskın olmasına, gökyüzünün de mavi görünmesine neden oluyor. Bir diğer baskın saçılmalardan biri de Mie saçılması. Güneş'in etrafında görünen o beyaz hüzmenin nedeni bu. Malum Güneş aslında fotoğrafta o kadar büyük değil ama büyük bir alanı beyaz aydınlattığı sonra mavi tonların baskın göründüğü görülüyor.
Rayleigh saçılması genellikle ortamdaki parçacıklar (moleküller) onlarla etkileşen ışığın dalga boyunun 10'da 1'i kadar olduğunda baskın olur. Mie saçılması ise partiküllerin boyutu dalga boyuyla kıyaslanabilir olduğunda baskın oluyor. Rayleigh biraz daha etrafa saçarken, Mie biraz daha yönlendirilmiş bir saçılma oluyor. Dolayısıyla hüzme gibi Güneş etrafında görüyoruz ama her yerde görmüyor, çünkü o yönlere gitmiyor.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2F4c765ef1198f67bbdfbe7b6db1a0521f.png)
Kaynaklar
- R. Nave. Blue Sky And Rayleigh Scattering. (30 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Hyperphysics | Arşiv Bağlantısı