Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Soru Kimya
6

Güneş ışınları ağzı açık bir kapta duran suya herhangi bir zarar verir mi?

köyde yaşayan yaşlı ınsanların, ağzı açık kapta duran su eğer direk olarak güneş ışığı görmüşse suyu abdest alırken vs zararlı olduğu gerekçesiyle kullanmıyorlar. Bunun bir mit mi yoksa geçerli bir nedeni var mı öğrenip aktarmak istiyorum
3,239 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Oğuzhan KIRLI
Oğuzhan KIRLI
1,870 UP
Araştırmacı-Öğrenci

Araştırmalarıma göre bir mitten fazlası değil.

Öncelikle Güneş ışınlarının suya etkisini gözlemleyelim, Güneş'in dünyaya gönderdiği ışınların içinde UV ışını da bulunur ve UV ışınının en bilindik özelliklerinden birisi hücre DNA'sının yapısını değiştirmesi, kansere yol açması gibi şeyler. Bu yüzden 10:00 ile 16:00 arasında uzmanlar dışarıya çıkmayı pek sağlıklı bulmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Peki UV ışınlarının suya etkisi ne? UV ışınları sudaki bakterilerin DNA'sını bozarak onları kendilerini imha ettirmeye, hücre iflasına sürüklüyor. Yani kısacası sudaki bakterileri öldürüyor. Ki bu da güvenli bir şekilde su içmemize yardımcı olmuş oluyor.

2001 yılında Bob Dell isimli bir bilim adamı Afrika'da AIDS ile ilgili bir araştırmaya gönüllü olarak katılıyor ve çocukların ineklerin su içtiği yalaktan su içtiklerini görüyor, bunun üzerine bu çocuklara temiz su bulmak için çalışmalara başlıyor. Çocukların içtiği sularda 100 ml'de 14.000 E. coli bakteri tespit ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

E. coli (Escherichia coli) bakterisi memeli hayvanların kalın bağırsağında bulunan bir bakteridir. Bu bakteri türü genelde dışkı ile karışmış sularda varlığını sürdürür. İshal, idrar yolu enfeksiyonu ve hatta kanamalı ishal hatta ölüme bile yol açabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde sularda 100 ml'de 1 E. coli tespit edildiğinde dahi su sistemleri tamamen kesiliyor, yani Afrika'nın halini siz düşünün.

Afrika'da her yıl 2 milyon çocuk su kirliliğinden kaynaklı hastalıklardan ve sakat doğumlardan dolayı hayatını kaybediyor. Bunun üzerine SODIS tekniği uygulanıyor. Bu teknik şeffaf bir pet şişenin sabunla temizlenip ardından su ile doldurulduktan sonra güneş ışığı altında 6 saat bekletilmesidir. Bu sayede suyun içindeki bakteri, virüs ve parazitleri yok ediyorlar. Bob Dell ve arkadaşları Water School adında kurumlar açıyorlar, bu kurumlar sayesinde %80-90 arasında su kaynaklarından ölüm oranları azalıyor.

Water School
Water School
Water School

Özet olarak şudur; bence abdest suyu olarak kullanmamalarının sebebi ya mitlerdir ya da güneş altında kaldığı için suyun ısınması, bu yüzden içmek istememeleridir.

756 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Foodsafetynews. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sodis. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Fresh Water Systems. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Livescience. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Wikipedia. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
muhammed yusuf
Kırsalda zaman geçirdim.

Cevabım dış kaynaklardan çok tecrübelerime dayalıdır. Bir çok kez güneşte açık kapta ve kova da su bıraktım kısaca cevabım pek haksız sayılmazlar. Köylerde genelde kaplar yeterince temiz olmazlar. Su kaynağı genellikle köy pınarı, kaynak suyu veya kuyu suyu oluyor. Bu kaynaklardan gelen sularda klor gibi mikro organizma öldürücü genelde bulunmaz. Bu nedenle mikro organizmalar bol miktarda bulunur. Bu yüzden genelde karanlık ve serin yerlerde saklamayı tercih ederiz. Güneşte uzun süre kalan kovada ki suda koku ve yeşermeye bir çok kez denk geldim. Bu durumdaki suyu kullanmayı çoğumuz tercih etmeyiz. Bunun dışında, bir diğer sebepte genelde köy yerinde ağzı açıkta kalan kaplardaki suların sonu zaten pek iyi olmaz için böcek vs. düşebilir. İçine böcek vs. düşmüş bir kaptaki suyu kullanmakta pek tercih edilmez takdir edersiniz ki.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
1600'lerden Kalma Gelileo Termometresi Nasıl Çalışıyor?
1600'lerden Kalma Gelileo Termometresi Nasıl Çalışıyor?
Mars da Satürn Gibi Bir Halkaya Sahip Olacak! Ama Nasıl?
Mars da Satürn Gibi Bir Halkaya Sahip Olacak! Ama Nasıl?
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
İki Burun Hissi: Burnunuza Dokunarak
İki Burun Hissi: Burnunuza Dokunarak "İllüzyon" Yaratın!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close