Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Güneş hayvanları da yakar mı? Hayvanlarda güneş yanığı oluşur mu?

275 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Güneş hayvanları da yakabilir ve yakmaktadır. Güneş yanığı, ultraviyole (çoğunlukla UV-B) ışınlarının (bu durumda güneşten gelen) maruz kalan derideki hücrelerin zarar görmesiyle meydana gelir. Bu hücreler ölerek sıvı birikimine ve kabarmaya yol açar; ardından ölü derinin en dış katmanları soyulur. Bu süreç bir dereceye kadar koruyucudur zira güneşten ciddi şekilde etkilenmiş hücrelerin çoğalma ve hasarlı DNA'yı aktarma olasılığını sıfıra indirir. Bu tür hücreler varlıklarını sürdürür ve cildin daha derin katmanlarında kalmaya devam ederse, genellikle yıllar sonra çeşitli cilt kanseri türlerine dönüşebilirler. Bu kanser türlerinden bazıları çok tehlikelidir.

İnsanlarda nasıl giysiler ve gölgelik alanlarla güneşten korunuyorsa hayvanlar da yoğun kıl ve yün gibi tüyleriyle güneşten korunur. Domuzlar ve akrabaları, hipopotamlar ve yaban domuzları gibi çok az tüy örtüsüne sahip hayvanlar özellikle risk altındadır ve güneşten korunmak için genellikle kendilerini çamurla kaplarlar. Gergedanlar da aynı stratejiyi kullanır ve filler de toz banyosu yapar. Açık renkli hayvanlar, yeni kırpılmış koyunlar ve diğer hayvanlar, güneş yanığına maruz kalabilir ve diğer hayvanların kılla korunmayan kısımları yanabilir. Bu durum hayvanların yemlerinde bulunan bazı maddelere, antibiyotikler gibi ilaçlara ve bazı küflerin sporlarına maruz kalması ve ışığa daha duyarlı hale gelmesiyle (dolayısıyla güneş yanıklarının daha kolay meydana gelmesiyle) kötüleşebilir ve bu çerçevede yüksek düzeyde güneş yanığı ve bazen büyük açık cilt yaraları ortaya çıkabilir.

PABA (paraaminobenzoik asit) içeren kimyasal güneş koruyucu losyonlar UV-B'yi emerek UV-B'nin deri hücrelerine ulaşma oranını düşürür ve bu losyonlar risk altındaki hayvanlarda kullanıldığında insanlarda kullanılması kadar etkili olur. Bir hayvanın güneş yanığı varsa, aloe bitkisinin özlerini içeren losyonlarla tedavi edilebilir. Bu türde kullanımlar güneş yanığı olan bir evcil hayvanın rahatsızlığını bir ölçüye kadar giderebilir. Bütün bunlarla beraber önlem tedaviye yeğdir; yani hayvanlara sağlayabildiğiniz ölçüde gölgelik sağlamalısınız. Hayvanlar da zaten güneşten korunması gerektiği zamanları bilirler.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. W. B. Currie. Can Animals Get A Sunburn?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close