Bizim kendi şartlarımızı referans alma gibi bir yaklaşımımız var. Ama evrensel boyutta, hatta solar sistem aşamasında bile, göreceliliğe bağlı değişkenler buna izin vermemek için karşınıza dikilir. Zaten trenlerin şehirler arası yolculuklarında yerel saatlerin değişkenliği ile başlamadı mı bütün karmaşa ve onun anlaşılması süreci :)
Zamanın konuma, hıza bağlı oluşu herşeyi değiştiriyor. Güneşten gelen ışığın bize 8 dk sonra gelmesi, güneşin bizim geçmişizde olduğunu göstermez, onun bize olan uzaklığını anlamamıza yarar. Biz, uzaklığın karesiyle doğru orantılı olarak gezegenlerin geçmişlerini gözlemleriz. Ancak bu, bizim konumumuzdaki zamana göre geçmiştir. Evrende ortak bir ŞİMDİ yoktur. Aslında bu görece zaman farkı dünya üzerinde bile vardır. Bizler arasında da ortak bir şimdi yoktur ancak bu fark güneşe ya da uzak gezegen-yıldızlara göre o kadar az miniciktir ki, önemi kalmaz. Göz ardı edilebilir. Bu göz ardı etme, uzaklığın artmasıyla göz ardı edilemez hale gelir. Van ve izmir de Türkiye nin yerel saatine göre günün farklı saatleri yaşanır. Kıtalar arasında gün bazında farkılılığa evrilir. Güneş sistemi - galaksi ye çıkarsak zaman farkı algımız dışına çıkacaktır.
Tabii ki güneş ve dünyada aynı uzay zaman diziliminde var olan iki varlık, farklı referanslara bağlı zamanı deneyimleyecektir. Ancak bu farkı, gözlemci anlayabilir. Güneşteki varlık da normal yaşamını sürer, zamanın farkını algılamaz, dünyadaki de. Hatta güneşteki varlık dünyaya gelse, dünyadaki referanslara tabi olacağı için farkı o bile anlamayacaktır. Bilinç, büyük ihtimalle yaşamda kalmayı kolaylaştırmak için algıyı ileri düzey formatlamakta.
Kaynaklar
- Tolga Yarman. The End Results Of General Relativity Theory Via Just Energy Conservation And Quantum Mechanics. (4 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2020. Alındığı Yer: springer.com | Arşiv Bağlantısı