En başta belirtmek isterim ki sorunuzu sorarken ortada genel olarak değil, kendinizi veya etrafınızda ki bir kaç kişiyi baz alarak sormuş gibi bir durum var çünkü; çoğu insan dediğinizin aksine susuzluk etkilerini hisseder. Sorduğunuz soruda genelleme yapmanızın sebebi büyük ihtimal suyu sevmenizin veya sevmemenizin ayrımından kaynaklanıyor. Bazıları su içmekten haz almaz. Sadece gerektiği için az miktarlarda içerler, bazıları ise su içmeyi sever ve tabiri caizse kana kana içerler. Özellikle spor yapıyorsanız 45 dakika - 1 saatlik ağır bir antrenman sonrası boğazının ve göğüs bölgenizin (yemek borusu) adeta yanarcasına sizi uyardığını açıkça fark edebilirsiniz. Ayrıca aşırı terlediğinizde vücut ağzınızda ki tükürük miktarını arttırır ki bunun sebebi vücudunuzda ki sıvı miktarının azalmasıdır.
Konuyu diğer yandan ele alırsak susuzluğun hissedilmemesi sürekli bir şeyler içtiğimiz için olabilir. Tek sıvı olarak ele aldığımız şey tabi ki su değildir. Bunlar kahve, çay, gazlı içecekler vb olabilir. Bunları gün içinde sıkça tüketiriz. Bunun sonucunda ise normal olarak susuzluğu hissetmemizin önüne bir set çekebilir.
Her insanın günlük olarak alması gereken sıvı miktarı vardır. Bu miktar insanların kilosu, yaşı, fiziksel aktivitesine göre büyük değişiklik gösterir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Standartlarına göre bu miktarlar;
Yetişkin erkekler için: 2500 ml/günlük
Yetişkin kadınlar için: 2000 ml/günlük, (Hamiler kadınlar için: 2300-2800 ml/günlük)
Standartlara göz attığımızda bu miktarların ortalama olarak verildiği görülmektedir. Yani günlük fiziksel aktivitesi neredeyse hiç olmayan ve sürekli masa başında oturarak iş yapan biri için yeterli olabilir ve susuzluk hissi çekmeyebilir fakat ağır fiziksel aktivite isteyen bir iş (inşaat, sporcu gibi) için yeterli olmayıp ağır susuzluk çekebilir.
Özetle: Gün içinde insanların susuzluk hissi yaşayıp, yaşamaması yaşantı stiline, kilosuna ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Günlük standart miktarların altına düşülmesi vücut fonksiyonlarının yerine getirmesini zorlaştırır. Susuzluğun en yaygın (%70) gözüken etkisi baş ağrısı ve halsizlik olarak bilinmektedir. Vücudunuza sıvı sokmanız için susuzluk hissini beklemeniz zararlıdır çünkü; vücudunuzda bir şeylerin çoktan yanlış gittiğinin göstergesidir. Ek olarak yeterli miktarları kendi vücudunuzda gözlemlemek için idrar renginizi takip etmeniz en kolay yöntemlerden biridir. Sağlıklı idrar rengi açık renkli ve hafif sarı/yeşile dönük olan renk olarak bilinmektedir.(Kafein gibi maddeler vücuda sık sık alınıyorsa idrar rengi koyulaşacağı için alınan su miktarı arttırılmalıdır.)
Kaynaklar
- Yazar Yok. Water Intake, Water Balance, And The Elusive Daily Water Requirement. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı