Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayşe Nur Avcı
Üye 25 Mart 2020 1 Cevap
1

Gün içinde almamız gereken su miktarı çok fazla olduğu hâlde, vücudumuz neden yeterli seviyede susamıyor?

Bugün hiç su içmedim cümlesini çok sayıda duyarken, bugün hiç yemek yemedim cümlesini duymayız. Nasıl oluyor da vücut alması gereken yemek miktarında doğru yönlendirirken, içmesi gereken su miktarında çoğunlukla etkisiz?
987 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Kesici
Araştırmacı 25 Mart 2020

En başta belirtmek isterim ki sorunuzu sorarken ortada genel olarak değil, kendinizi veya etrafınızda ki bir kaç kişiyi baz alarak sormuş gibi bir durum var çünkü; çoğu insan dediğinizin aksine susuzluk etkilerini hisseder. Sorduğunuz soruda genelleme yapmanızın sebebi büyük ihtimal suyu sevmenizin veya sevmemenizin ayrımından kaynaklanıyor. Bazıları su içmekten haz almaz. Sadece gerektiği için az miktarlarda içerler, bazıları ise su içmeyi sever ve tabiri caizse kana kana içerler. Özellikle spor yapıyorsanız 45 dakika - 1 saatlik ağır bir antrenman sonrası boğazının ve göğüs bölgenizin (yemek borusu) adeta yanarcasına sizi uyardığını açıkça fark edebilirsiniz. Ayrıca aşırı terlediğinizde vücut ağzınızda ki tükürük miktarını arttırır ki bunun sebebi vücudunuzda ki sıvı miktarının azalmasıdır.

Konuyu diğer yandan ele alırsak susuzluğun hissedilmemesi sürekli bir şeyler içtiğimiz için olabilir. Tek sıvı olarak ele aldığımız şey tabi ki su değildir. Bunlar kahve, çay, gazlı içecekler vb olabilir. Bunları gün içinde sıkça tüketiriz. Bunun sonucunda ise normal olarak susuzluğu hissetmemizin önüne bir set çekebilir.

Her insanın günlük olarak alması gereken sıvı miktarı vardır. Bu miktar insanların kilosu, yaşı, fiziksel aktivitesine göre büyük değişiklik gösterir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Standartlarına göre bu miktarlar;

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkin erkekler için: 2500 ml/günlük

Yetişkin kadınlar için: 2000 ml/günlük, (Hamiler kadınlar için: 2300-2800 ml/günlük)

Standartlara göz attığımızda bu miktarların ortalama olarak verildiği görülmektedir. Yani günlük fiziksel aktivitesi neredeyse hiç olmayan ve sürekli masa başında oturarak iş yapan biri için yeterli olabilir ve susuzluk hissi çekmeyebilir fakat ağır fiziksel aktivite isteyen bir iş (inşaat, sporcu gibi) için yeterli olmayıp ağır susuzluk çekebilir.

Özetle: Gün içinde insanların susuzluk hissi yaşayıp, yaşamaması yaşantı stiline, kilosuna ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Günlük standart miktarların altına düşülmesi vücut fonksiyonlarının yerine getirmesini zorlaştırır. Susuzluğun en yaygın (%70) gözüken etkisi baş ağrısı ve halsizlik olarak bilinmektedir. Vücudunuza sıvı sokmanız için susuzluk hissini beklemeniz zararlıdır çünkü; vücudunuzda bir şeylerin çoktan yanlış gittiğinin göstergesidir. Ek olarak yeterli miktarları kendi vücudunuzda gözlemlemek için idrar renginizi takip etmeniz en kolay yöntemlerden biridir. Sağlıklı idrar rengi açık renkli ve hafif sarı/yeşile dönük olan renk olarak bilinmektedir.(Kafein gibi maddeler vücuda sık sık alınıyorsa idrar rengi koyulaşacağı için alınan su miktarı arttırılmalıdır.)

423 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Water Intake, Water Balance, And The Elusive Daily Water Requirement. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close