Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Grip aşısı yaptırmak istiyorum. Henüz Türkiye'de aşı yokmuş. Gelecek aşılar ne kadar güvenli?

169 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Grip hastalığına sebep olan “Influenza” virüsü zarflı yapıdadır ve virüs çekirdeğini oluşturan protein (NP) ile zarfı birbirine bağlayan matriks (M) yapısına göre A, B, C ve D tipi olarak sınıflandırılır. Her yıl insanlarda grip salgınlarını oluşturanlar A ve B tipleridir.

A tipi Influenza virüslerin zarf yüzeyinde bulunan iki büyük protein Hemaglütinin (H) -virüsün konakçısında üst solunum yollarındaki epitel hücrelere tutunabilmesini sağlar- hücreye girip kendi RNA'sını konakçı hücrenin kaynaklarını ve mekanizmalarını kullanarak çoğalttıran virüsün konakçı hücreden salınımı Nörominidaz N proteini sayesinde olur. H’nin 16, N'nin ise 9 farklı alt tipi bulunur.

Insanlarda görülen mevsimsel grip salgınlarında A Tipine ait H1N1 ve H3N2 ile B tipine ait iki farklı virus hattı yaygın olarak izole edilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ruhsatlı grip aşıları H proteini üzerine tasarlanmıştır. Burdaki strateji virüsün konağa bağlanmasını engellemektir.

3 çeşit grip aşısı ticari olarak ulaşılabilir durumda: 1) inaktif (aşı suşları ısıyla öldürülmüş) 2) canlı zayıflatılmış virüslerden oluşturulmuş aşı 3) rekombinant (H proteinleri bakülovirüslerde üretilmiş) aşılar.

1. Tip aşı enjekte ediliyor ve gribe karşı bir yıl süreyle kanda antikorların dolaşmasını sağlıyor. 2. Tip ve 3. Tip aşı damla veya sprey şeklinde uygulanıyor ve uyguladığınız ağız, burun epitelinde bağışıklık cevabı oluşturuyor. Bu aşılamalar 1 yıl kadar bir cevap oluşturabiliyor. Ama her sene de aşı suşları değişiyor. Bunun sebebi grip virüsünün “antijenik kayma" göstermesi. Grip virüsü bir RNA virüsü ve kendini çoğaltırken hata yaparsa bunu düzeltecek bir genetik mekanizması yok. Bu tek tük oluşan ve düzeltilmeyip biriken hatalar virüsün de değişmesine sebep oluyor. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılı için çıkaracağı aşıyı 7-8 ay kadar önce çalışmaya başlıyor. Öncelikle 2019 başında izole edilen yeni suşları, 2019 yılı aşısını, model hayvanlarda deneyip değişime göre 2020 yılı için 4 aday suş belirliyor ve aşıların etkinlik, güvenlik testlerini yapıyor. Link: 2020-2021 yılı için suşlar 2020 Şubat ayında seçilmiş.

Malesef bazı yıllarda iyi bir öngörü sağlanamadığı için o yılın aşısı salgın oluşturan virüse karşı iyi bir sonuç vermediği oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bazen de domuz, yabani kuş veya evcil tavuklardan yayılan Influenza A Tipi virüslerin “antijenik sapma" gösterdiği görülüyor. Örneğin yabani ördeğin taşıdığı grip virüsü bir domuzu enfekte edebilir eğer aynı domuz insanlarda grip oluşturan bir virüsle de enfekte olmuşsa ve belki domuzu enfekte eden bir grip virüsünü de taşıyorsa insanlara tutunabilecek ördek ve domuz gribi özelliklerini de taşıyan bambaşka bir virüs, insanlara bulaşarak pandemiye sebep olabiliyor.

Gerek pandemilerde acil aşı geliştirip üretememek gerekse her türlü gribe iyi geleceks"universal" bir aşı geliştirilemiyor olması grip aşılarını güçsüz kılıyor. Universal aşı konusunda çalışmalar var. Virüsün daha az değişen, konservatif kısımlarından universal aşılar üretilmeye çalışılsa da bunların istenilen güçte bağışıklık cevabı oluşturmadığı görülüyor. Bu da grip virüsünün aldatıcı karakteriyle alakalı.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dsö'Nün 2020-2021 Grip Aşısı Suşları. (28 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close