Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hannibal Lecter
Hannibal Lecter
1,380 UP
Üye 24 Mayıs 2022 1 Cevap
10

Gözyaşı bezleri nasıl ve neden evrimleşti?

2,323 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Akgüner
Okur 24 Mayıs 2022

Gözyaşımız, gözün hemen üst kısmında bulunan gözyaşı bezi adı verilen yerde üretilir. Beyin bölgeleri, gözyaşı üretimi için uyarılır ve gözyaşı bezi üretime başlar. Gözyaşının % 98,2’si sudan oluşur. Geri kalan kısımda kan plazmasıyla aynı oranda üre ve plazmadakinden daha az oranda glikoz, tuzlar ve organik maddeler bulunur. Yani gözyaşı, içinde farklı oranlarda farklı maddeler bulunduran, birçok insan tarafından kötü bir şey gibi görülse de aslında birçok açıdan faydalı bir sıvıdır. Ve aslında dışarıdan tek çeşit gibi görünse de 3 çeşit gözyaşı (temel gözyaşı, refleksif gözyaşı, duygusal gözyaşı) vardır. Bu soru için temel gözyaşını ele alalım.[1]

1. Temel Gözyaşı

Temel gözyaşımız, gözümüzde sürekli olarak bulunan, göz yüzeyini nemlendirmek ve kuruluğun vereceği hasarların önüne geçmek, mikroskobik olarak pürüzsüz olamayan göz yüzeyini pürüzsüz optik bir yüzey haline getirmek, gözün kornea bölümüne ihtiyaç duyduğu oksijen ve diğer besinleri sağlamak ve gözü bakterilerden ve enfeksiyonlardan korumak gibi işlevleri sağlayan gözyaşı çeşidimizdir. Bu gözyaşı günde yaklaşık 300 ml olacak şekilde üretilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

...

Temel gözyaşımızın birtakım işlevleri olduğunu belirtmiştim. Bu işlevlerden biri de gözümüzün nemli kalmasını sağlamak ve kuruluğun vereceği hasarın önüne geçmekti. Bilindiği üzere ilkin atalarımız sularda yaşayan ve balıkların da atası olan türlerdir.Aslında bildiğimiz ve şu anda gördüğümüz hiçbir modern balıktan evrimleşmedik. Su içerisinde gözümüzün nemini korumamızı gerektirecek bir durum yoktur. Ancak karaya çıkışımızla birlikte gözümüzün nem dengesini sağlayabilmemiz için göz kapaklarımız ve gözyaşımız evrimleşmiştir. Ağlamak günümüzde zayıflık olarak düşünülse de çoğu insan ağlamanın kendilerine iyi geldiği düşüncesinde.[1]

Evrimsel süreçte ise ağlamanın karşımızdaki kişiye karşı bir çeşit kalkan görevi gördüğü düşünülmekte. Bu düşüncenin altında yatan neden “empati”. Sosyal ilişkilerde düzenleyici bir unsur olduğu düşünülen gözyaşı, bir tartışma ya da kavga sırasında saldırgan bir kişinin evrimsel geçmişimizde edindiğimiz empati duygularından ötürü sakinleşmesine sebep olabiliyor. Aynı zamanda ağlama, utanç duymamıza da neden olabiliyor. Bu da yine sosyal ilişkilerimizde karşı tarafın, ağlayan kişinin yaptığı olumsuz bir davranıştan utanç duyduğunu gösterip yumuşamasına sebep olabiliyor.[1]

Kısaca özetleyecek olursam her ne kadar biz insanlarda sosyal bir anlam kazanmış olsa da, ağlamak, fazla hormonlarımızın dışarı atılmasından fazla bir şey değil. Sonuç olarak sizi ağlatan her türlü şeyi sevin, çünkü ağlamak sandığınızdan daha güzel. Bütün bu anlattıklarımın dışında, gözyaşının içeriğinden dolayı cildimize de iyi geldiği düşünülmekte.[1]

354 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İlayda Değirmenci, et al. Ağlamanın Evrimi. (22 Mart 2021). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Bilimözü | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close