Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet A.
Üye 21 Şubat 2022 1 Cevap
0

Gözümüzün göremediği maddelerin boyutları ne kadar?

Gözle göremediğimiz maddeler sadece atomlar,moleküller,hücreler midir? Bunlardan daha büyük olup göremediğimiz şeyler nelerdir? Boyut olarak gözün görme sınırı ne kadardır?
1,458 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 6 Mart 2022

Gözün görebileceği en küçük boyut konusunda aslında bir sınır yok, yeterli şiddette ışık yayan her şeyi görebilirsiniz. Görme konusundaki sınır "ayırma gücü"nden geliyor, ya da çözünürlük. Sorumuz şu: İki "ayrı" cismi birbirine doğru yaklaştıralım, bu ikisinin arasındaki mesafe hangi değerin altına düştüğünde bunları "ayrı" cisimler olarak göremeyiz? Basitçe gözlerinizden 15 cm uzaklıkta bulunan iki paralel çizgi arasındaki mesafe 0.026mm altına düştüğünde artık bu iki çizgi sizin için ayrı olmayacaktır.

Elbette göz olağanüstü gelişmiş bir yapı ve görme olayı karmaşık bir olay. Bir çok etken var işin içine giren. Ama kabaca şu bağıntı kullanılabilir. Bakılan cismin açısal büyüklüğü (cismin büyüklüğü/göze uzaklığı)

Tüm Reklamları Kapat

ile verilebilir. Bu "kırınım limiti" olarak bilinen limittir. D gözbebeği çapı, lambda da ışık dalgaboyudur. Basit ama kullanışlı bir formül. D=4mm alıp görünür spektrumdaki bir dalgaboyunu formülde yazarsanız çözünürlüğün en düşük değeri için 10^(-4) mertebesinde bir değer bulursunuz. Gerisi cisim büyüklüğü/göze uzaklığı oranını 10^(-4) e eşitlemek. Sonuç: 25 cm uzaktaki yaklaşık 0.02 mm büyüklüğündeki bir cismi görebilirsiniz. Büyükçe bir bakteri yani.

Formüldeki D gözbebeğinizin büyümesi ya da küçülmesine göre değişecektir ama elbette sınırı var. Karanlıkta gözbebeğiniz büyür ama nereye kadar? Aynı şekilde farklı renklerdeki cisimler için de çözünürlük değişecektir, ama bunun da görünür bölgedeki elektromanyetik dalgaların dalgaboyu aralığından gelen bir sınırı var. Uzaklardaki yıldızlardan, dibimizdeki bakterilere kadar neyi görüp neyi göremeyeceğimizi bu basit formülü kullanarak tespit edebilirsiniz. Ayrıntılar sade bir anlatımla burada[1].

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. İşçi. (2008). Cisimleri Nasil Ve Ne Kadar Ayrintili Görebiliriz? Resim Ve Görmede Çözünürlük. Journal of Yaşar University. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close