Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Einstein’s Lightsaber
Üye 28 Kasım 2023
5

Gözümüzdeki çubuk reseptörlerin sayısı neden koni reseptörlerinkinden fazla?

Evrimle tam tersi olması gerekmez miydi, sonuçta daha çok gündüz vakti kullanıyoruz?
458 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih Karalı
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi 28 Kasım 2023

Gözdeki çubuk reseptörlerin koni reseptörlerinden daha fazla olması, evrimsel adaptasyonun bir sonucudur ve görsel sistemimizin ihtiyaçlarına uygun bir çözüm sunar. Bu durumu anlamak için görsel sistemimizin temel işlevlerini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Çubuk reseptörler ve koni reseptörler, göz retinasında bulunan fotoreseptör hücreleridir. İki tip reseptör farklı ışık koşullarına duyarlıdır ve farklı görsel bilgileri işlerler.

Çubuk Reseptörler:

Tüm Reklamları Kapat

  • Düşük ışık seviyelerinde (gece vakti) daha etkilidirler.
  • Daha hassas ve ışık algılama açısından daha duyarlıdırlar.
  • Renk algılamazlar (tek bir renk tonunu görebilirler).
  • Görüş açısı geniştir.

Koni Reseptörler:

  • Yüksek ışık seviyelerinde (gündüz vakti) daha etkilidirler.
  • Daha az hassas ve ışık algılama açısından daha az duyarlıdırlar.
  • Renk algılarlar (farklı dalga boylarındaki ışığı algılayarak renk görüşünü sağlarlar).
  • Görüş açısı daha dar.

Evrim, organizmaların çevresine uyum sağlamak için değişmesi sürecidir. İnsanların soyu, yıllar boyunca çeşitli ortamlarda yaşamış ve çeşitli görsel ihtiyaçlara adapte olmuştur. İnsanların ataları, özellikle düşük ışık koşullarında avlanma veya gece aktiviteleri gibi etkinliklerle daha fazla meşgul oldukları düşünüldüğünde, daha hassas ve düşük ışık seviyelerinde etkili olan çubuk reseptörlere ihtiyaç duyulmuş olabilir.

Gündüz vakti ise renkli ve daha net görüntüler için koni reseptörler önemlidir. Ancak, çubuk reseptörlerin sayısının fazla olması, düşük ışık koşullarında daha etkin bir görsel algılamayı sağlar.

Sonuç olarak, gözdeki çubuk reseptörlerin sayısının koni reseptörlerinkinden fazla olması, evrimsel geçmişimizin düşük ışık koşullarına adapte olma gereksiniminden kaynaklanmış olabilir.[1]

Kaynaklar

  1. D. NILSSON. (2013). Eye Evolution And Its Functional Basis. Visual Neuroscience, sf: 5. doi: 10.1017/S0952523813000035. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close