Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Gözü açık uyuyabilen insanlar var mı? Nasıl?

Hastalıkla ilgili bir durum mu?
690 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Koçyiğit
moleküler biyolog ve genetikçi

Merhaba, gözleriniz açık uyuyabilir misiniz? 3 yıl önce, Robyn Cathey, günlük yaşam streslerini azalttığını düşündüğü, bir ya da iki göz kapağı açık halde uyumaya başladı.

Robyn Cathey “Süper yorgun olduğumda ve çok fazla uyuduğum zamanlarda oluyor” diye açıklıyor.

Cathey, bu deneyimde yalnız değil. Kansas’tan Mel Boozer’ın iki gözü de yarı açıkken düzenli olarak uyuyan bir oğlu var. Aslında, insanların bir ya da iki gözü açık bir şekilde uyumaları alışılmadık bir durum değil. Gözlerin Açıkken Uyumak – Lagoftalmi

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum tıpta gece lagoftalmi olarak bilinir ve uyurken göz kapaklarının tamamen kapanamaması ile karakterize edilir. Çoğu insan, birileri onlara söyleyene kadar bu şekilde uyuduklarının farkında değiller, ancak göz ağrısı veya yorgunluk hissi yaşayabilirler.

Nüfusun yüzde 20 kadarı gece lagoftalmi yaşıyor. Bu lagoftalmoların durumunun bir çeşididir. Buna sahip insanlar göz kapaklarını asla tamamen kapatamazlar. Genellikle yanlış çalışan bir yedinci kranial sinir, hem göz kapaklarının hem de kaşların hareketinden sorumlu olan yüz sinirlerinden kaynaklanır.

Lagoftalmi, yüze veya kafatasına travma, tiroid hastalığı, göz kapağına hasar veya yüz felci gibi sorunları ile tetiklenebilir. Bazende basit bir kalıtım hastalığıdır. Sebep ne olursa olsun, Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin klinik sözcüsü Dr. Ivan Schwab’a göre, bir röportajında herkesin gözleri açık olarak uyuması pek mümkün değil. “Bildiğim kadarıyla, az sayıda insan gözleri tamamen açık kalabiliyordu çünkü uyuduğunuzda üst kapak kasları gevşeyecek ve kapanacak” diyor, fakat uyuması zor bir yüzeyde uyunması göze oldukça zararlıdır.”. Nitekim, Cathey “gecenin ortasında beni uyandıran aşırı kuru gözler” yaşadığını bildirdi ve Boozer’ın oğlunun durumuna ise Schwab, konjonktiva kurumasının ve tahrişinin “maruz kalma keratiti” olarak bilindiğini söyledi.

Bu durum gerçekten sorun haline gelirse, önlem alınabilmesi için bazı yollar var. Schwab, “En iyi yöntem tıbbi olarak merhem uygulamak ve kapakların üzerini kapatmaktır. Bu önlemler her gece yapılmalıdır” diyor. “İstisnai durumlarda, alt kapağı yükseltmek veya üst kapağı indirmek için cerrahi müdahaleler yapılabilir.” Ayrıca, gözleri nemli tutmak için geceleri giyilecek özel gözlükler de bulunmaktadır. Bonus

[1]Meyve yarasaları, porpoises, şişe burunlu yunuslar ve kuşlar gibi bir çok hayvan bir gözü açık olarak uyur. Bu durumda, bunun nedeni av hayatını yaşamaya alışkın olmalarıdır, bu nedenle beyinleri, yarı güvenli olmayan bir uyku kullanır (beynin bir yarısı uyurken diğer yarısı uyanık kalır), bu yöntem onların sağ kalmasını sağlar.

Kaynaklar

  1. Bilim Günlüğü. Gözlerimiz Açıkken Uyuyabilir Miyiz?. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Bilim Günlüğü | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close