Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Gözlemlenebilir evren mi dünyanın olay ufku mu?

"Her saniye gözlemlenebilir evrenimizin dışına 20.000 galaksi çıkıyor ve bu galaksileri bir daha asla göremeyeceğiz" derken galaksilerin gerçekten gözlemlenebilir evrenden mi yoksa dünyanın olay ufkundan mı (Hubble Küresi'nin biraz dışı) çıktığından bahsediyoruz?
435 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
236K UP
Astrofizik meraklısı...

Dünyanın olay ufku diye bir şey yok, daha doğrusu o terimi kullanmıyoruz. Zaten, gözlemlenebilir evren dünyadan gözlemlenebilen demektir. Henüz galaksiye yayılmadığımız için, gözlemlenebilir evrenimizin merkez noktası dünyadır. Veriyi, güneş sistemini terk eden Voyager'dan da alsak, Hawaii'deki bir teleskoptan da alsak, gözlemlenebilir evrenin sınırlarında pek bir değişiklik olmayacaktır. Oysa galaksinin diğer ucundaki bir gezegenin gözlemlenebilir evreni bizimkinden biraz daha değişik olacaktır.

Asıl soruna gelecek olursak; gözlemlenebilir evrenin dışına çıkan cisimleri, insanoğlu bir daha hiç göremeyecek mi diye merak ediyorsun sanırım. Bunun adının "gözlemlenebilir" olmasının bir nedeni var, çünkü diğer her yer katiyetle "gözlemlenemez." Teoride o sınır, cisimlerin bizden, ışıktan daha hızlı bir şekilde uzaklaşmaya başladığı nokta, artık o cisimlerin ışıkları bir daha dünyaya ulaşamayacak, gözlemlenemeyecek.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu

Sorduğunuz soru, gözlemlenebilir evren ve olay ufkunun ne olduğunu anlamayı gerektiriyor. Gözlemlenebilir evren, evrenin ışık ve başka sinyallerin galaksiler ve maddenin, kozmolojik genişlemeden beri Dünya’ya ulaşacak zamanı bulması sonucu, şimdiki zamanda Dünya’dan gözlemlenebilen cisim ve maddelerden oluşan bölgesidir. Olay ufkuna gelince, genel görelilikte olay ufkunu, ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşak olarak tanımlayabiliriz. Örneğin, bir kara deliğin olay ufkundan ötesini gözlemlemek mümkün değildir.

Bu tanımlardan yola çıkarak, her saniye gözlemlenebilir evrenimizin dışına 20.000 galaksi çıkıyor ve bu galaksileri bir daha asla göremeyeceğiz derken, bu galaksilerin hem gözlemlenebilir evrenden hem de olay ufkundan çıktığından bahsediyoruz demek mümkündür. Çünkü bu galaksilerden gelen ışık veya başka sinyaller, evrenin genişlemesi nedeniyle Dünya’ya ulaşamaz hale gelir. Bu da bu galaksilerin bizim için gözlemlenemez ve erişilemez olduğu anlamına gelir. Bu durumda, bu galaksilerin olay ufkumuzun dışında kaldığını söyleyebiliriz.

Ancak burada bir ayrım yapmak gerekir. Gözlemlenebilir evrenimizin dışına çıkan galaksiler, bizim için olay ufkumuzun dışında kalmış olsalar da, başka bir gözlemci için olay ufkunun içinde kalabilirler. Örneğin, bizden çok uzakta olan bir gezegende yaşayan bir varlık için, bizim gözlemlenebilir evrenimizin dışına çıkan bir galaksi hala gözlemlenebilir olabilir. Bu nedenle, olay ufkunun göreceli bir kavram olduğunu unutmamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close