Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Je’ Löve
Je’ Löve
2,753 UP
Üye
3

Gözlem yapan kişinin durumuna bakılmaksızın, fizik kuralları her zaman herkes için aynıysa çift yarık deneyini nasıl açıklarız?

499 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Fizik kuralları, kütlesi olan ve parçacıkların bir araya gelmesinden oluşan fizik evrende bahsi geçtiği şekilde geçerli ve hakimdir. Ancak atomu oluşturan parçacıklar söz konusu olduğunda klasik fizik kuralları, yerini kuantum fiziği mekaniğine bırakır. Çift yarık deneyinde, parçacıklar ve foton gönderildi ve alınan sonuçlar, bunların dalga şeklinde hareket ettiği ve gözlem yapıldığında -bilinçli gözlemci olmak zoruda değil-, dalga hareketinden parçacık hareketine geçildiği gözlendi. Daha sonra molekül gönderildiğinde de benzer sonuçlar alındı.

Temel olan şey, fizik evrendeki yasalar makro düzeyde geçerlidir, atom altı seviyede bu kurallar hükmünü kaybeder, kuantum fiziği kuralları hakim olur.

Tüm Reklamları Kapat

156 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökhan Polat
Gökhan Polat
110K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı

Merhaba

Burda asıl bahsedilmek istenen durum kuantum fiziğinin klasik fiziğin deterministik ve nedensellik ilkelerine bağlı olmadığı çift yarık deneyi özetle elektronun hem dalga hemde parçacık şeklinde haraket ettiğini açıklar

Çift yarık deneyini özetle anlatacağım detaylı anlatımı için evrim ağacı makalelerine veya yazdığım cevaplara bakabilirsiniz

Tüm Reklamları Kapat

Özetle yarıklara ilk başta bilyeler atıyoruz ve izdüşüm 2 düz çizgi oluyor

Su dalgas gönderiyoruz ve çıkan sonuç girişim deseni oluyor

Bunu elektronlarda deniyoruz, ışık demetini bilyeler gibi düz fırlatıyoruz 2 düz çizgi beklerken karşımıza girişim deseni çıkıyor yani ışık dalga gibi davranıyor

Yarıklardan geçen parçacıkları gözlemleme amaçlı sensörler vb yerleştiriyoruz ve bu sefer elektronlar sanki izlenmiş gibi davranıp 2 düz çizgi oluşturuyor

Tüm Reklamları Kapat

Bunada biz ölçüm problemi diyoruz

Bu deneyin sonucuna gelen çok fazla yorum var örn kopenhang yorumu, çoklu dünya teoremi, dalga parçacık ikiligi vb

Birisini açıklamak istersem çoklu dünya teoremi bu deneyin sonucunu dalga fonksiyonunun deterministik olması ile açıklıyor.

Şuan hem klasik fiziği hemde kuantum fiziğini kullanabiliyoruz lakin daha küçük boyutlar örn tekillik gibi noktalara gittiğimizde klasik fizik artık yavaş yavaş işlevliligini yitiriyor ve kuantum daha ön plana çıkıyor ve kuantum teorisindeki durumları klasik fizikle açıklayamamamızda bir çabası ikiside birbirini kendine açıklayamıyor

Her şeyin teorisi ise birnevi bunları birleştiriyor

Umarım bu yeterlidir

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close