Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Kırıcı
Üye 1 ay önce 1 Cevap
4

Göz bozukluğu gerçektende tamamen genetik faktörlerden dolayı mı meydana gelir?

251 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
75K UP
Bu konu hakkında daha önce araştırma yapmıştım 1 ay önce

Göz bozuklukları dediğimiz miyop, hipermetrop, astigmat gibi refraksiyon kusurları hocam, büyük oranda genetik temellere dayansa da, tamamen genetik faktörlerden kaynaklandığını söylemek eksik olur. Genetik yatkınlık elbette çok önemli bir etkendir; özellikle bir bireyin anne ya da babasında veya her ikisinde de göz bozukluğu varsa, bu bireyde benzer problemler görülme olasılığı artar. Ancak, çevresel faktörlerin de göz sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi vardır ve bu durum son yıllarda yapılan birçok çalışmayla daha net bir şekilde ortaya konmuştur.

Örneğin, miyopinin gelişiminde genetik yatkınlık kadar çevresel koşullar da etkili olur. Uzun süre yakın mesafeye odaklanmak – kitap okumak, bilgisayar ya da telefon ekranına yoğun şekilde maruz kalmak – miyopinin ilerlemesini tetikleyebilir. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde geçirilen ekran süresi, açık havada geçirilen zamanın azlığı gibi durumlar, miyopi riskini artıran faktörler arasında yer alır. Bununla birlikte, eğitim düzeyiyle miyopi arasında da bir ilişki bulunduğu görülmüştür; daha yoğun akademik çaba sarf eden bireylerde miyopi oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Ayrıca, modern yaşam tarzı ve teknolojinin hayatımıza entegre olmasıyla birlikte, genetik olmayan nedenlerle de göz yorgunluğu ve odaklama problemleri artmıştır. Astigmatizma gibi bazı bozukluklar da genetik olabilir ama travmalar, ameliyatlar veya göz yapısındaki düzensizlikler sonucu sonradan da ortaya çıkabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası hocam, göz bozukluklarının yalnızca genetik nedenlere bağlı olduğunu söylemek yanıltıcı olur. Genetik miras elbette temel belirleyicilerden biridir ama yaşam tarzı, çevresel faktörler ve bireyin göz sağlığına gösterdiği özen, bu konuda en az genetik kadar belirleyici olabilir. Özellikle çocukların düzenli olarak göz kontrollerine götürülmesi, açık havada vakit geçirmesinin teşvik edilmesi ve ekran başında geçirilen sürenin dengelenmesi, bu tür bozuklukların ilerlemesini önlemede çok önemlidir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close