Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğithan Kılınç
Üye 29 Ekim 2023 1 Cevap
1

Görünür kadiri (parlaklığı) en yüksek olan kuasar (3C 273) Samanyolu'nun galaktik merkezinde yer alsaydı Dünya'dan ne kadar parlak görünürdü?

Kuasarların evrendeki en parlak yapılar olduğu biliniyor. Peki şu ana kadar keşfedilmiş en parlak olanı gökadamızın merkezinde olsaydı gezegenimizden ne kadar parlak görünürdü?
196 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 23 Aralık

Bildiğimiz en parlak kuasar olan 3C 273'ü alıp Samanyolu'nun göbeğine, yani galaktik merkeze yerleştirdiğimizi düşünün. Bu kuasarın mutlak parlaklık değeri yaklaşık -26,7 gibi inanılmaz bir rakama sahip. Yani 3C 273, 10 parsec (yaklaşık 32,6 ışık yılı) ötede olsaydı, gökyüzünde neredeyse Güneş kadar parlak görünecekti. Tabii "10 parsec nedir ki, ben 8.000 parsec yani 26.000 ışık yılı öteye giderim!" diyorsanız, işte galaktik merkez o mesafede. Peki böylesi uçuk bir ışık kaynağını galaktik merkeze koyduğumuzda gökyüzünde nasıl bir parlaklık gösterirdi?

Bu merakı gidermek için kullanılan uzaklık modülü formülü hayat kurtarıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burada kuasarın bize göre görünen kadirini (yani parlaklığını), mutlak kadirini ve parsec cinsinden mesafesini temsil ediyor. 3C 273 için . Galaktik merkezin yaklaşık 8.000 parsec uzakta olduğunu da yerine koyarsak:

, dolayısıyla . Bu değeri -26,7'ye ekler, ardından -5'i çıkarırsak, yaklaşık gibi bir değer buluyoruz. Yani gökte kocaman bir disk olarak gördüğümüz dolunayın parlaklık kadri olan -12,74'e çok yakın!

Böyle bir manzarayla karşılaşsaydık, dolunay ve Güneş karışımı bir gökyüzü seyredeceğimizi hayal edin; belki de gece ile gündüz arasındaki ayrım, bir süpermarketin loş aydınlatması ve stadyum projektörleri arasındaki fark kadar göz kırpar hale gelirdi. Ancak bu olağanüstü parıltı, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmaz, aynı zamanda çevreye yaydığı kozmik radyasyonla da tam anlamıyla "kavrulma" tehlikesi yaratırdı. Elbette 3C 273'ün ötesinde, TON 618 gibi daha da parlak kuasar adayları bulunuyor; onları galaktik merkeze getirmeye kalkmak, ömrümüzün son ışık gösterisine bilet almak gibi olurdu.

Eminim ki Kant, "Yıldızlı gök üzerimde" ifadesini bir kez daha gözden geçirirdi. 😂

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close