Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Görsellik ve estetik duygusunun ayrıntıları nelerdir?

Bu konu evrimsel, psikolojik, neurobehavioural ( kelimeyi bulamadım), tarihsel - toplumsal açılardan değerlendirilebilir.Nereden araştırmaya başlayacağıma karar veremediğimden burada sordum.
153 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Size nasıl bir cevap versek? Azıcık da olsa konuyu araştırıp incelemiş biri olarak gerçekten nereden başlayacağımı bilemedim. Aslında konuya sanatsal yaklaşmak en doğrusu ama 1800'lerden başlayıp günümüzde iyice karmaşık bir hâl alan modern sanat anlayışı dahilinde estetik ve güzel, neredeyse tamamen sanatın bağlamından koptu. Bunun nedeni bile gayet kapsamlı açıklamaları gerektiriyor. Sanat zaten bir türlü net bir tanıma sığdırılamamış olduğu için sanatsal estetik ve güzellik iyice karmaşık ve değişken bir olgu olarak kabullenilmiş ve neredeyse artık tanımlanmaktan muaf olmuş durumda.

Evrimsel olarak yaklaşırsak kabaca, görsel algısı ve görme becerisi belirli bir beceri seviyesinin üzerinde olan canlıların üremeleri için bir etken olarak kabul edilebilir. Aranan, talep edilen, cezbedici, hoşnutluk yaratan vasıfları, altında topladığımız bir nitelikler bütünü gibi. Ama bu sefer de insan algısı ile güzel bir çiçek, güzel bir kadın, güzel bir köpek dediğimizde işimiz zor değil ama güzel bir yılan dediğimizde... Durum flulaşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihsel, toplumsal bakarsak ise karşımıza, insan topluluklarının ortak kabullerinden ve çağlar boyu biriktirdikleri kültürel, sanatsal, belki politik kabullerin birikiminden söze girmek gerekebilir ama o da, sanat başlığı altındaki gibi gayet değişken ve belirsizdir. Kore'deki, Sudan'daki, Şili'deki güzellikle Türkiye'deki güzellik hatta Trabzon'daki güzellikle Urfa'daki güzellik değişken olabilir.

En basit tanımla, insanda beğeni ve hoşnutluk duygusu uyandıran niteliğe güzel, güzelliği araştıran disipline de estetik deniyor. Ama alenen, dışkısını konserve yapıp sanat eseri olarak satan sanatçı var. Ve uluslararası bir sanat galerisi de bu dışkıyı alıp arşivine koyabiliyor. Bant muz'dan tutun da Bedri Baykam'ın spermli peçetesini de beğeni ile karşılayıp sanat eseri olarak görenler var. 150 yıl önce bembeyaz tenli 150 kiloluk kadınlar seksi olarak kabul edilir iken 90'lardaki sıfır beden modasında, neredeyse Afrika ülkelerinde açlık çeken insanların zayıflığında, tamamen broznlaşmış kadınlar güzel olarak kabul ediliyordu. 50'li yıllarda 6 metrelik, devasa, ağır, köşeli, alçak otomobiller güzel iken bugün top gibi yuvarlak, yüksek, uzun olmayan SUV'lar güzel.

Yani bu iş değişken. Hem de çok değişken... Sanat nedir ne değildir, estetik nedir ne değildir gibi yazılmış bir çok kitap var. Örneğin John Carey'nin Sanat Neye Yarar adlı kitabını size önerebilirim. Ama sorunuz da çok geniş kapsamlı olduğu için "insanda beğeni uyandıran"dan öte bir cevap vermek çok zor. Biraz daha spesifik bir soru sorun, tekrar düşünelim.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Estetik. (19 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close