Yani bir cisim dünya’dan ışık hızında uzaklaşıyorsa dünya da o cisimden ışık hızında uzaklaşıyordur, bu durumda zaman hangisinde yavaş geçer?
Einstein'ın özel göreliliğine göre bir gözlemci kendisine göre hareket eden bir saatin daha yavaş işlediğini gözlemler. Yani ben kolumda bir kol saatiyle sana göre hareket ediyorsam, sen benim kol saatimin daha yavaş işlediğini fakat kendi kol saatinin aynı kaldığını gözlemlersin, bense senin kol saatinin daha yavaş işlediğini benim saatiminse normal işlediğini gözlemlerim. Ortada bir paradoks da yok, matematiksel olarak gösterebiliriz ki her şey tutarlı.
Dünya'dan bir cismin ışık hızında uzaklaşmasından bahsetmişsin, fakat bu tarz hayali deneyler hatalı: Kütleli hiçbir cisim ışık hızıyla gidemez! Işık hızıyla gidebilen kütlesiz cisimler için zaman kavramı ise bizim gibi kütleli cisimlerinkinden farklıdır. Benzer şekilde ışık hızından hızlı gidebilen cisimler için de zaman kavramı bizimkinden farklıdır (örneğin ışık hızından hızlı bir cisim zamanda geriye gidebilir, zaten tam da bu sebeple ışık hızından hızlı bir cismin olmaması gerektiğini söyleriz). Özet olarak bu tarz sorularda her zaman ışık hızından düşük hızlı hareket eden cisimler için konuşmakta fayda var.
Verdiğin örnekte zaman, ışık hızında giden için önce yavaşlar sonra durur. Aynı şekilde dünyanın da ışık hızında uzaklaşması durumu, sadece ve sadece ışık hızında uzaklaşan diğer cisimdeki gözlemciler için geçerlidir.
Yani bu örnekte dışarıdan bakan 3. bir gözlemciye göre, cisim ışık hızında uzaklaşır. Fakat dünya 3. gözlemciye göre herzamanki yörüngesinde ve hızındadır.
Orijin sorusu ise şöyle, uzay zamanda, bir cisimin belli bir zaman aralığında katettiği mesafe nekadar uzunsa o kadar hızlı hareket ediyor demektir. Bu hız ışık hızına yaklaştıkça zaman, sadece o cisim için yavaşlar ve ışık hızına ulaştığında zaman,sadece o cisim için durur. Diğerleri ya da geriye kalanlar için zaman aynı seyrinde akmaya devam eder.
Ayrıca ışık hızının en önemli özelliklerinden birtanesi şudur; bütün diğer hızlar görelidir ve gözlemcinin konumuna ve hızına göre değişir fakat ışık hızı kimseye göreli degildir. Herkes icin sabittir. ( tabii boşluktaki hızından bahsediyorum)