Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Gördüğümüz galaksi ve uzay fotoğrafları nasıl çekiliyor?

5,233 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Evren şüphesiz çıplak gözle bile bakılınca güzeldir üstüne bir de kamerayla çekilmiş fotoğraflara bakmak bile insanın içine huzur verir. Bazı fotoğraflar Dünya'dan çekilmiş ve çoğu sanatsal yorumlardır. Ama en ilginç olanlar ve güzel olanlar uzay araçları tarafından uzayda alınmış "Hubble Uzay Teleskobu" veya "Voyager'ler" tarafında çekilen fotoğraflardır. Peki bunlara gelmeden önce uzay fotoğrafçılığına nasıl başlamışız bence onu anlatayım;

White Sands Roketi tarafından çekilen Dünya'nın ilk fotoğrafı
White Sands Roketi tarafından çekilen Dünya'nın ilk fotoğrafı

Dünya'nın ve uzaydan çekilen ilk fotoğraf olan White Sands roketi ile çekilmiş bu fotoğraf ile uzay fotoğrafçılığı başladı. 35 milimetrelik hareketli bir kamerada çekildi ve kamera fırlatma ve iniş etkisine dayanacak metal bir kutuya kondu. Kamera, rokete bağlanıp uzaya atıldı ve bu fotoğraf çekildi, sadece Dünya'nın ilk fotoğrafı çekilmedi uzay fotoğrafçılığının da başlangıcı yapılmış oldu.

Tüm Reklamları Kapat

O günden itibaren pek fazla fotoğraf çekilmedi ta ki dijital kameralar ortaya çıkana kadar. O günden itibaren dijital kameralar yavaş yavaş eski film kameralarının yerini almaya başladı. Dijital fotoğraf demek bir alıcıya gönderilen radyo dalgaları ile 0 ve 1'lerden bir fotoğraf yaratma anlamına geliyordu. Çünkü uzaydan çekilen bir film rulosunu Dünya'ya göndermek hem daha zor hem de uzun sürelerin geçmesi gerekiyor, sadece bir plakaya radyo dalgaları göndermek hem daha masrafsız hem de daha hızlı. Günümüzde de uzak bölgelerin fotoğraflarını bu sayede alıyoruz peki bu fotoğraflar nasıl çekiliyor ?

Yüksek hız, ışık eğikliği, radyasyon ve diğer faktörler çekilen fotoğrafların olduğundan farklı gözükmesine yol açıyor. Tek bir renkli resim çekmek yerine, uzay aracı 3 ayrı renk filtrelerinde siyah beyaz resimler alır -kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere.

Tüm Reklamları Kapat

Sciencephile the AI

Sonra, bu 3 fotoğraf Dünya'ya gönderilir, bilim adamları bunları birleştirir ve renklendirir.

Renkli Fotoğraflar
Renkli Fotoğraflar
Sciencephile the AI
Sciencephile the AI

Birleşiminden de bu gerçek resim ortaya çıkıyor. Eğer uzayda olsaydık da Pluton'u aynen böyle görecektik yani uzay araçları ile çekilenle çıplak görmek arasında bir fark yok. Ama her zaman bu kadar basit değil tabi ki Google'a "kedi gözü nebulası" yazarsak bir çok renkte resimler elde ederiz - peki bunlar neden farklı renkte ?

Kedi Gözü Nebulası Örnek 1
Kedi Gözü Nebulası Örnek 1
Kedi Gözü Nebulası Örnek 2
Kedi Gözü Nebulası Örnek 2

E ikiside aynı bulutsu, eğer 3 renkte çekip birleştiriyorsak neden farklı olsunlar ki ?

Eğer uzaya bir teleskopla bakıp kedi gözü nebulasını gözlemleseydik örnek 2'yi görürdük. Peki o zaman örnek 1'de ki görüntü neden olduğundan daha kırmızı ? Çünkü uzay araçlarında ki kameralar insan gözünden çok daha gelişmiş. Bu cihazlar sadece insan gözünün görebildiği görünür ışık spektrumunu değil utraviyole ve kızılötesi ışıkların da fotoğrafını çeker ve sonra onları insan gözüne görülebilir olması için birleştirir. Örnek 1'in görüntüsünde, siyah-beyaz resim, kırmızı renk ile belirlenen x ışını kırmızı renge atandıktan sonra diğer renklerle birleştirilir.

Sciencephile the AI

Sonuç olarak Örnek 1'de ki resim ortaya çıkar, üstte de dediğim gibi eğer çıplak gözle bakarsan Örnek 2'yi göreceksin ama orijinal hali Örnek 1'dir sadece biz bazı ışık dalgalarını göremiyoruz.

Kısacası; uzay araçları resimleri insan gözünün göremediği spektrumlar da ve farklı renklerde çekerek radyo dalgaları ile Dünya'ya gönderir ve Dünya'da ki bilim insanları bu dalgaları birleştirerek -orijinalinden farklı bile olsa insan gözüne en uygun forma getiririr.

1,394 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close