Google scholar'da bulunan bir makalenin doğru mu yoksa eskiden yayınlanıp da artık geçerliliğini yitirip yitirmediğini nasıl anlarız?
Arama yaptığımızda çıkan sonuçlara bakıp "Saygın bir akademik dergi mi?" ona da bakmak gerekiyor. Çünkü Google Scholar akademik makaleleri arasa da sonuçta bir arama motoru. Kusurlu sonuçlar da verebilir. Araya saygın olmayan "kıytırık" siteler girmiş olabilir. O yüzden okuduğunuz makalenin yayınlandığı kaynağa dikkat etmek gerek.
Google Makaleler, Academia gibi bir site değil, farklı makale kaynaklarını kolayca taramanızı sağlayan bir ''makale arama'' arama motorudur. Gösterilen makalelerin doğruluğu verilen kaynaklardan anlaşılabilir. Google Makalelerde bir arama yaptığınızda sıklıkla makalenin olduğu siteye yönlendirilirsiniz.
Google Scholar güvenilir bir kaynaktır ve sadece kurul onayından geçmiş akademik makaleleri paylaşır. Herhangi bir art niyetli kişinin sitenin veri tabanına girip değiştirmesine imkan yoktur. Sunulan bilgiler akademik araştırma kriterlerine uyan, kaynaklı bilgilerdir. İngilizce konusunda maalesef çeviri yazılımları senin için verimli olmaz. Akademik makaleleri verimli bir şekilde okuyup anlaman için İngilizce seviyenin gelişmesi şart.
Makale yazmak zor iş değil. Evrim karşıtlarının da yazdığı makaleler var. Hatta düz dünyacılar bile makale yazabiliyor. Tabi ne evrim karşıtlarının ne de düz dünyacıların yazdığı makaleler bilimsel geçmişe dayanmıyor. Bir makalenin bilimsel olup olmadığını yazan kişiye bakarak anlayabilirsiniz. Bunun dışında bir konu hakkında çeşitli makaleler okuyarak edindiğiniz bilgilerin örtüşüp örtüşmediğine bakmanız faydalı olacaktır. Örneğin bir makalede okuduğumuz ve şüphelendiğimiz konuyu Google Scholar'da aratarak şüphelendiğimiz konu hakkında farklı bilgiler edinip gerçeğe ulaşabiliriz.
Bir makalenin içeriğini nasıl anlayıp değerlendireceğimiz hakkında Evrim Ağacının bir yazısı var. Yazıyı kaynak bölümünden bulabilirsiniz.