Hocamla birlikte bu konuları çalışıyoruz, Türkçeye çevirmek istediğimiz kitabında[2] da tam olarak bu örnek var ve evet gölge ışık hızından hızlı hareket edebilir. Çünkü gölge olarak yorumladığımız şey, aslında ışığın aydınlatmadığı yüzeyler. Bu durumda soru, "Işığın bir yüzeyi aydınlatması ışıktan hızlı hareket edebilir mi?" sorusuna dönüyor. Aslında bu hissetmesek de hep olan bir durum.
Odanın ortasında yanan bir lamba düşünün. Bu lambadan her yöne ışıklar saçılacak. Fakat ışık ilk olarak odanın en yakın noktasına düşer. Sonra buradan yanlara doğru ilerlemeye devam eder. Eğer bu aydınlanma yüzeyinin ilerleyiş hızını hesaplayacak olursanız, daima ışıktan hızlı olacağını görürsünüz (hocamın makalesini aşağıya ekliyorum)[1]. Bu durum daha önce de gözlenen bazı etkilere yol açabiliyor.
Ortada hareket eden bir madde olmadığı, bir bilgi aktarılmadığı için de bu durum özel göreliliği ihlal etmiyor. Çünkü bu ilerleme yüzeyi dediğimiz şey aslında farklı fotonların, yüzeyin farklı noktalarına, farklı zamanlarda vurup yansıyarak bize ulaşması durumu. Burada da fotonlar ışık hızında hareket ediyor. Bu aydınlanma yüzeyi, sadece optik bir durum.
Kaynaklar
- Robert Nemiroff. (2016). Lights Illuminate Surfaces Superluminally. Physics Education. | Arşiv Bağlantısı
- Robert Nemiroff. (2023). Faster Than Light. ISBN: 978-1662933844.