Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kiraflugh Eurlineia
Üye 2 Kasım 1 Cevap
2

Gökyüzüne baktığımızda yıldız veya gezegen gibi görünen ama kırmızı sarı veya yeşil renk ışıklar yayan şeyler nedir?

Neden yanıp sönüyorlar (uçak veya başka bir hava aracı değil)
185 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat _Two
Murat _Two
6K UP
Astronomi ile ilgilenirim 2 Kasım

İlk önce renklerle başlayalım:

  • Yıldızlar: Kırmızı, sarı, mavi hemen hemen her renkte olabilirler hatta eğer inanılmaz kalitetli bir teleskobun varsa doppler etkisi sonucunda "yeşil" renkli yıldızlar da görebilirsin - Açıkça ben hiç duymadım ama teoride mümkün - ve uzayda asıl rengi olarak "yeşil" veya "mor" yıldızlar bulunmaz. Bu durumu Hertzsprung-Russell Diyagramı'nda da gözükmektedir. Bu diyagramda tüm yıldızlar sıcaklık ve kütle değerlerine göre yerleştirilmiştir ve baktığımız durumda sadece kırmızı, turuncu, sarı, mavi ve beyaz renklerini görmekteyiz.[1]
  • Gezegenler: Her renk gezegen var evrende ama bazıları yıldızlarının önünde geçmesi ile bulunabiliniyor sadece hemen hemen. Bizim gezegenlere bakarsak:
  1. Merkür: Gri.
  2. Venüs: Kahverengi ve gri.
  3. Dünya: Mavi, kahverengi yeşil ve beyaz.
  4. Mars: Kırmızı ve kahverengi tonları
  5. Jüpiter: Kahverengi, turuncu ve ten rengi.
  6. Satürn: Altın, kahverengi ve mavi-gri.
  7. Uranüs: Mavi-yeşil.
  8. Neptün: Mavi.
  • Kuyruklu yıldızlar: Bumm... C/2022 E3 (ZTF), 50 bin yıl aradan sonrageçen yıl gözlenmişti![2] Bu en nadir olaylardan biri olan "Yeşil Kuyruklu Yıldızlar"dan biri ve artık binde bir mi dersen de yeşil kuyruklu yıldızlar yok denecek kadar azdır ve içlerindeki kimyasal özellikler buna sebep olur. Yeşil renk dışında beyaz, mavi vb. renklerde olabilir.
  • Asteroit: "Yıldızımsı" anlamına gelen asteroitler beyaz ve gri tonlarında renkleri vardır.
  • Galaksiler: Eğer yeterince keskin gözlerin ve nereye bakçağını bilirsen "Andromeda" galaksisini - kırmızı tonlarında - görebilirsin. Eğer diğer galaksileri görmeye çalışırsan şunu unutmaki Doppler etkisi sebebiyle çoğu kırmızı tonlarında görülecektir. Aynı zamanda yıldızlar gezegenlere göre daha kesin bir yanıp sönmesi vardır. Bunun sebebi hem uzayda da atmosfer benzeri bir ortamın olmasıdır hem de bazı atmosferik koşullar nedeniyle.

Yanıp-sönma durumuna gelirsek:

Unutmaki ışık "Merhaba atom, görüşürüz atom" diye atmosferimizden geçemez aksine moleküllere çarparak biraz ağzı burnu dağılır mesela şunu duymuş olabilirsin: Güneş'in içinden bir foton 150.000 yıl gibi absürt rakamlı bir sürenin sonunda dışarı çıkar, bu durum Dünya'nın atmosferi içinde geçerlidir. Örneğin manzaralı evlerde de aynısı geçerlidir uzaktaki evlerin ışıkları yan-sön yapar ve eğer yeterince yoğun bir atmosfer tabakası varsa üstünüzde bu durumu gözleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. T. E. O. E. Britannica. Hertzsprung-Russell Diagram | Definition & Facts | Britannica. Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Klesman. Comet C/2022 E3 (Ztf)L The Best Comet Of 2023 May Soon Be Visible To The Naked Eye. (10 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: Astronomy Magazine | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close