Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 1 Temmuz
1

Gök cisimlerinin kütleleri oranında uzay-zaman dokusunu büktüğü görsellere karanlık maddeyi eklediğimizde görsel nasıl değişir?

%85 Oran ile evrende en çok bulunan madde olarak karanlık maddenin kütle çekimi etkisi, çevrelediği gök cisimlerine ve dolayısıyla uzan- zaman dokusuna nasıl etki eder?
216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 2 Temmuz

Öncelikle Karanlık Madde ve etkileri üzerine bir kaç bilgiyi paylaşsak iyi olur: Yapılan hesaplara göre galaksiler ve galaksi kümelerinin kütlesinin bilinen maddenin meydana getirdiği kütle çekimine kıyasla yaklaşık %80 kadar ekstra kütle çekim etkisi yaratıyor, yani evrenin %27 si karanlık maddeden oluşuyor. Bu hesaplara nasıl ulaşabiliyoruz: Kendimizden örnek verecek olursak, yani Güneş Sisteminden; galaksi etrafında belli bir hızda yörüngede dönüyoruz. Dönüyoruz dönmesine de galaksi merkezindeki kara delik ve galaksinin total kütlesine göre Genel Görelilik ilkeleri ve formülleri uygulandığında, bu hızda dönersek galaksimizden kopup boşluğa fırlamamız gerekiyor, ancak durum böyle değil.

Diğer yandan Genel Görelilik hatta Newton fiziği uygulandığında (Newton fiziğine göre ufak tefek sapmalar olabiliyor) Güneş Sisteminde dönen gezegenlerin hesaplamaları sıfır hata veriyor, tüm gezegenler Güneş'in etrafında olması gereken uzaklıkta, olması gereken hızda ve hatta olması gereken yalpalanmaları yapıyor.

Büyük ölçeklerde Karanlık Madde etkisi varken, küçük ölçeklerde tuhaf bir şekilde bu gözlenmiyor. Bu durumda iki ihtimalin olabileceğini düşünebiliriz. Birinci ihtimal: Galaksiler, teleskoplarımızla göremediğimiz, ne olduğunu hala bilmediğimiz, elektromanyetizmadan etkilenmeyen ve dolayısıyla tespit edemediğimiz bu madde ile dolu. İkinci ihtimal: Genel Görelilik hesaplamaları büyük ölçeklerde olması gerektiği gibi çalışmıyor, yani yeni bir teoriye ihtiyacımız var.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza odaklanacak olursak: Az önce küçük ölçeklerde ekstra kütle çekim etkisinin gözlemlenmediğinden bahsettik, dolayısı ile her hangi bir gök cisminin Genel Görelilik formüllerine göre uzay-zamanı bükmesinin yanı sıra ekstra kütle çekim yaratan Karanlık Madde (ekstra %80 çekim etkisini tekrar hatırlayalım) etkisini hesaba katarsak ve orantısal olarak tüm ölçeklere uygularsak bu durumda Dünya'nın Güneş'in etrafında ya çok daha hızlı veya çok daha uzak bir yörüngede dönmesi sonucu ortaya çıkıyor.[1]

Kaynaklar

  1. N. T. Tillman, et al. What Is Dark Matter?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close