Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evreka .
Üye
9

Gök cisimleri uzay-zaman dokusunu bükerken bir yöne mi doğru büküyor? Yani uzayda bükülmeyi yapan cismi referans alırsak uzay hangi yöne bükülüyor?

577 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, cisimler, uzay zaman dokusunu her yönde, kendi üzerlerine doğru büküyorlar. Eğer cismin kendisini referans alırsanız, her yöndeki uzay-zaman dokusunun o cismin içine doğru büküldüğünü görürdünüz. Çünkü uzay-zaman dokusu 2 boyutlu değil ve cisimler, bu dokunun üzerinde yer almıyorlar.

Bu kafa karışıklığı çok normal, çünkü genellikle uzay-zaman dokusunun bükülmesi şöyle gösteriliyor:

Halbuki bu tamamen yanıltıcı, çünkü uzay-zaman dokusu 2 boyutluymuş da üzerindeki cisimler onu aşağı doğru büküyormuş gibi bir izlenim yaratıyor. Bu da sorduğunuz türden sorulara neden oluyor. Halbuki yukarıdaki basitleştirilmiş görselde birkaç problem birden var:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Cisimler, uzay-zaman dokusunun üzerinde durmuyorlar. İçine gömülmüş haldeler. Yani cisimler, sizin koltuk üzerinde oturmanız gibi değiller. Daha ziyade balıkların su içinde yüzmesi gibiler (ki bu bile net bir analoji değil, çünkü balıklar suyu yarmak zorundalar; cisimlerse uzay-zaman dokusunu yarmak zorunda değiller, direkt olarak içinde gidebiliyorlar).
  2. Cisimler, uzay-zaman dokusunu aşağı doğru bükmüyorlar. Bu, çok saçma olurdu: Her şeyden önce aşağı ne demek? Uzayda böyle yönler yok; bu yönler, sadece kütleçekimi civarında anlamlı olan terimler. İkincisi, böylesi bir yönde bükülmeye sebep olan ne? Bunun bir cevabı yok.
  3. Konumuzla çok ilişkili değilmiş gibi gözükse de inanılmaz önemli olan bir diğer sorun, bu gösterimlerin 4. boyut olan zamanı işin içine katmıyor oluşu. Eğer zaman boyutunu işin içine katmazsanız (dolayısıyla "kütleçekimsel zaman daralması" kavramını işin içine katmazsanız), teknik olarak kütleçekimini açıklayamazsınız. Yani bunu yapmaksızın, elmanın neden Dünya'ya düştüğü izah edilemez. Ama konuyu karıştırmamak adına bunu es geçiyorum.

Özetle, bu görsel hatalı. Ama 2 boyutta anlaması güya daha kolay diye, genelde hep bu şekilde anlatılıyor.

Gerçekte olansa, şöyle bir şey:

Görebileceğiniz gibi, Dünya gibi bir cisim uzay-zaman dokusunun içine gömülü halde ve onu her yönde eğip büküyor.[1]

Kaynaklar

  1. ScienceClic. A New Way To Visualize General Relativity. Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
28
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close