Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Glikojen glikoza parçalandığında su ayrılır mı, harcanır mı?

Kanda glikoz seviyesi normalin üzerinde olursa kaslarda ve karaciğerde bir polisakkarit olan glikojen şeklide depolanır. Kanda glikoz yetmediğinde glikojen tekrar glikoza çevrilip kullanılır. Bu geçitde su kaybı yaşanıyormu ?
1,326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Glikojen Nedir?

Karbonhidratların polisakkaritler grubunda yer alan doğal organik bileşiğe glikojen denmektedir.

Her glikojen moleküllerden oluşmaktadır. Bu yapılar birbirine bağlı yüzlerce glikoz molekülünden meydana gelerek karmaşık bir yapı oluşturmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Glikojen Ne İşe Yarar?

Glikojen tanımından da anlaşılacağı gibi glikojen bir nevi aslında glikoz külçesi olarak ifade edilir. Enzimler tarafından hızlı bir şekilde yapılıp parçalanır. Bakteri, pek çok hayvan ve mantarlarda enerjinin depolanması işine yaramaktadır.

Karbonhidrat içeren yiyecekleri tükettiğimizde vücut belirli süreçlerden geçer. Bu süreçlerin ilki tüketilen karbonhidratlı yiyecekleri parçalamaktır. İkinci aşama ise karbonhidratların glikoz adı verilen şekere dönüştürülme aşamasıdır.

Glikojen Nelerde Bulunur?

Tüm Reklamları Kapat

Glikojen suda çok az çözünür. İyotla kahverengi ve kırmızı rengi almaktadır. Vücutta depo halinde yer alan glikojen belirli besinler sayesinde vücuda alınır. Doğal olarak bazı besinlerde glikojen bulunmaktadır.

Glikojen maddesi biyokimya ile ilgili bir maddedir. Glikojen ismi glikoz maddesinin depo edilmiş haline verilen addır. Doğal olarak depo edilen ve yiyeceklerde bulunan aslında glikozdur.

Besinlerde bulunan glikoz bir şekerdir. Karbonhidrat içerikli besinler alınır ve glikoz sağlanmış olur. Çok tüketildiğinde de vücut glikojen olarak vücutta depolar.

Birçok tahıl ürününde, baklagillerde, meyve sebzelerde bulunmaktadır. Bu ürünler bal, üzüm, kayısı, incir, hurma, erik, şekerlemeler, toz şeker, şurup, pudra şekeri, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri, bebek mamaları, meyve suyu olarak sayılmaktadır.

Tahıl ürünü, baklagiller ve sebze düşünüldüğünde barbunya, patates, badem, brokoli, salatalık, buğday ekmeği, fıstık, süt, reçel, kahvaltılık gevrek, çikolata besinlerinde bulunmaktadır.

Glikojen Nerede Depolanır?

Besinlerden alınan glikoz maddesinin fazlasının vücutta glikojen olarak depolandığını bildirdik. Vücutta yer alan karaciğer ve kas hücreleri glikojenin depolandığı alanlardır.

Bakteriler ve mantarlar düşünüldüğünde de glikoz maddesi glikojen şeklinde depolanmaktadır.

Glikozun hayvan ve insan vücudunda depo hali glikojen ismini alırken bitkilerde nişasta ismini almaktadır.

Glikojen insan vücudunda karaciğer ve çizgili kaslarda depo edilse de birçok hücrede yer almaktadır. Karaciğer organında ortalama olarak 80 ve 100 gram arasında glikojen depolanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Çizgili kaslarda bu oran 300 ile 500 gram olarak depo edilmektedir. Glikozun hücrelere girişi karbonhidrat alınması ve insülin hormonunun salgılanmasıyla gerçekleşmektedir.

Depo edilme aşaması glikoz molekülünün glikoz 6 fosfata dönüşmesiyle başlar. Glikoz 6 fosfat da glikoliz döngüsünde hücre tarafından hemen kullanılmak üzere ATP ya da depo edilmek amacıyla glikojen maddesine çevrilir.

Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi glikojen deposu sürekli hareket halinde bulunan bireyler için önem arz etmektedir. Sürekli hareket halinde eylemine spor yapmak da girmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Bu bilgilere ilave olarak bu bir hidroliz tepkimesidir. O yüzden su harcanır.

Hidroliz:büyük moleküllerin su harcanarak yapı birimlerine ayrılmasına hidroliz denir .

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hürriyet. Glilojen Nedir Ve Ne İşe Yarar? Glikojen Nelerde Bulunur Ve Nerede Depolanır. (24 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Hürriyet | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close