Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samet Kaya
Üye
2

Gezegenlerin kendi etrafına dönüş hızı yer çekim kuvvetinin büyüklüğünü veyahut yer çekiminin olmasını etkiler mi?

İnterstaller filminde yer çekimi oluşturmak için istasyonu kendi etrafında döndürdüler burda yola çıkarak bu kanıya varılabilir mi?
631 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Evet, gezegenlerin kendi etrafında dönüş hızı yer çekimini etkiler. Gezegenler döndükçe, merkezkaç kuvveti adı verilen bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet, gezegenin şeklini değiştirerek kutuplarda basık ve ekvatorda şişkin olmasına neden olur. Ayrıca, merkezkaç kuvveti yer çekimine karşı gelir ve ekvatorda yer çekiminin daha az hissedilmesine neden olur. Örneğin, Dünya’nın ekvatorunda yer çekimi 9.78 m/s² iken, kutuplarda 9.83 m/s²’dir. Bu da ekvatorda ağırlığınızın kutuplara göre daha az olacağı anlamına gelir. Gezegenlerin dönüş hızları farklı olduğu için, yer çekimi de gezegenden gezegene değişir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için Muhalif’in makalesini okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. M. -. S. D. -. G. -. H. -. K. Y. -. Magazin. Güneş Sistemindeki Gezegenlerin Dönüş Hızı, Yönleri Ve Süreleri. (12 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Muhalif - Son Dakika - Gündem - Haber - Köşe Yazısı - Magazin | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Yapay yer çekimi için dönen çember gibi bir yapının iç kısmında olmanız gerekir. Çemberin dış kısmında olmanız sizi boşluğa fırlatacaktır veya sıkıca bir yerlere tutunmanız gerekecektir. Gezegeni de çember gibi düşünürsek, çemberin dış kısmında olacağımızdan hayal edilemeyecek kadar hızlı yörünge dönüşünde, yer çekimini daha çok hissedeceğimize, daha az hissederiz. Tüm bunların nedeni ise merkezkaç kuvvetidir. Unutulmaması gereken bir konu da Dünya çember değil küredir, dolayısıyla ekvatorda olan bir kişi ile kutuplara yakın olan kişi arasında etki aynı olmaz. Elbetteki ekvatordaki dönüş hızı daha fazla olduğundan o kısımda bulunan nesne daha çok etkilenecektir.

Yapay Yerçekimi
Yapay Yerçekimi

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Anonim. Dünyanın Kendi Etrafında Dönüş Hızı, Yerçekimi Alan Şiddetine Etkisi. (23 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2023. Alındığı Yer: Nkfu | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close