Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Efe Şahin
Yunus Efe Şahin
3,076 UP
Üye
3

Gezegenlerin atmosferi nasıl oluşur yani kalınlığı vb şeyler neye göre belirleniyor?

Atmosfer nasıl oluşuyor
831 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Karasal gezegenler oluştuktan hemen sonra, yüzeyleri çok sıcak ve aktif durumda milyonlarca yıl geçiriyor. Bu esnada volkanlar ve sıcak kayalardan çıkan gazlar, gezegenin güçlü yerçekiminden kaçamayarak birikiyor ve atmosfer oluşmaya başlıyor.

Atmosferin oluşmasını engelleyecek, güneş rüzgarları, manyetik alan eksikliği gibi etmenlerden etkilenmezse, gezegenin kalın bir atmosferi oluşabilir. Ayrıca yüzeye çarpan kuyruklu yıldızlar veya meteorlar da atmosfere katkı yapabilecek gazlar içerebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gaz devleri ise, oluşma aşamasında nebuladaki, çoğunlukla hidrojen ve helyum kalıntılarını kendine çekerek, kendi atmosferlerini tutarlar. Ayrıca gaz devlerinde yüzeyden kaçan gazlar, gezegenin güçlü manyetik alan ve yerçekimine karşı koyamaz ve gezegenin yüzeyine nazaran daha seyrek bir atmosfer oluşturur.

Eğer yeterince aktif bir gezegen, atmosferi engelleyecek etmenlerden uzak ve güçlü bir yerçekimine sahipse, gezegende kalın bir atmosfer oluşabilir. Yani yerçekimi, gezege[1][2]nin atmosferinin kalınlığına doğrudan etki eden bir etmendir.

Bunun yanında, hali hazırda seyrek bir atmosferi olan bir gezegen, sera etkisi nedeniyle kalın ve yoğun bir atmosfere de dönüşebilir, Venüs gibi. [1][2]

Kaynaklar

  1. Planetery Sicience Institute. Atmosphere. Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2023. Alındığı Yer: psi edu | Arşiv Bağlantısı
  2. Sciencing. Atmosphere And Gravity. Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2023. Alındığı Yer: sciencing com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Gezegenlerin atmosferi nasıl oluşur sorunuzu cevaplamak için biraz araştırma yaptım. Bulduğum bilgilere göre, gezegenlerin atmosferi şu şekilde oluşuyor:

-Bir gezegenin kütleçekimi yeterince büyükse, oluşumu sırasında içinde bulunduğu bulutsudaki gazları çevresinde tutarak atmosfer oluşturabilir.

Tüm Reklamları Kapat

-Gezegenler genç yıldızların etrafında dönen gaz ve toz bulutlarının içinde doğar. Bir araya gelen toz zerreleri giderek büyür; çakıl taşı, kaya ve dağ büyüklüğünde parçalar oluştururlar.

-Gezegenlerin atmosferinin kalınlığı ve bileşimi, gezegenin yörüngesine, kütlesine, sıcaklığına ve güneş rüzgarına maruz kalmasına bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

-Güneşe yakın olan kayalık gezegenler (Merkür, Venüs, Dünya ve Mars), güneşten uzak olan gazlı gezegenlere (Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün) göre daha ince ve farklı bir atmosfere sahiptir.

-Kayalık gezegenlerin atmosferi genellikle azot, oksijen, karbondioksit gibi gazlardan oluşurken, gazlı gezegenlerin atmosferi hidrojen, helyum, metan gibi gazlardan oluşur.

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Gezegenler Nasıl Oluşur? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close