Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Gezegenler ve yıldızların kütleleri nasıl ölçülüyor?

3,877 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zeynep Beyza Çatak
Araştırmacı

Gezegenlerin kütleleri başka gökcisimlerine uyguladığı kütle çekim etkisinin belirlenmesiyle ölçülüyor. İki cisim arasındaki kütle çekim kuvveti,cisimlerin kütleleriyle doğru, aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır. Kütlesini ölçmek istediğimiz gezegen ile gök cismi arasındaki mesafe arttıkça kütle çekimi de azalır.

Kütleçekim etkisi iki cisim arasındaki mesafeyle ters orantılı olduğundan gezegenin yakınında hareket eden bir cismin yörüngesinde meydana gelen değişim gezegenin kütlesinin ölçülmesine yardımcı olur. Bu amaçla çoğunlukla gezegenlerin sahip olduğu doğal uyduların hareketleri gözlemlenir. Ancak Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerden Merkür’ün ve Venüs’ün doğal uyduları yok. Bu gezegenlerin kütleleri diğer gezegenlerin hareketlerinde neden oldukları değişime bakılarak belirlenmeye çalışılıyordu. Bu nedenle kütleleri yüksek kesinlikle belirlenememişti. Günümüzde Merkür’ün, Venüs’ün ve asteroit gibi küçük gökcisimlerinin kütleleri, bu gökcisimlerini ziyaret eden uzay araçları tarafından doğru bir şekilde ölçülebiliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

1,844 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Sancaktar
Emir Sancaktar
2,960 UP
Emir Sancaktar

Gravitasyon sayesinde buluyoruz. Mesela, herhangi bir gezeginin uydusu onun yörüngesinde hareket ederken, bu yaptığı yörüngenin periyodu yalnızca gezegenin kütlesine bağlı. Bu kütle aynı zamanda yörüngede yaptığı hızı da etkiliyor haliyle.  Yani savarog'un karadelik konusunda da bahsedildiği gibi, Kepler'in 3. yasası ile kütleleri elde edebiliyoruz. Veya, kütleçekimsel merceklenme(gravitational lensing) denilen ışığın büyük kütleler tarafından bükülmesini gözlemleyerek yine bulabiliyoruz. Bunun formülü ise şöyle: 

Tüm Reklamları Kapat

G ve c burda sabitlerimiz, r dediğimiz cisimin ışığa olan uzaklığı Teta ise sapma açısı.  Fakat kullanılan en yaygın metod, kütlesi hesaplanmak istenen cismin etrafında dönen bir cismin yörünge hareketini izlemek olacaktır. 

yıldız ve gezegen birbirlerinin etrafında dönerler. Ama yıldızın kütlesi gezegenden çok daha fazla olduğu için yıldız-gezegen ortak kütleçekim merkezi yıldızın içinde kalır ve yıldızın dönme hareketi hissedilmez ama gezegenin kütlesine ve yıldıza olan uzaklığına bağlı olarak yıldızın tayfında döngüsel bir "yalpa" hareketi ortaya çıkar. Bu yalpa hareketi ile yıldız düzenli olarak gözlemciden uzaklaşıp yakınlaşır, bu durum yıldızın tayfında Doppler etkisi olarak gözlemlenir. Doppler etkisi yaklaşma ve uzaklaşmaya bağlı olarak yıldız tayfında olan dalgalanmadır. Bu tayfı yıldız oluşum ve yaşam döngüsü kuramlarını kullanıp hesaplayarak yıldızın kütlesi, yaşı, yıldızın kimyasal materyali bulunabilir. Ve yıldızın kütlesi biliniyorsa yıldız tayfındaki yalpa hareketi hesaplanarak etrafında dönen gezegenin kütlesi bulunabilir. Bu yöntemin kusuru gezegen kütlesinin minimum değerini vermesidir yani oranında fark olabilir. Ama 160 ışıkyılına kadar olan uzaklıkta bütün gezegenlerin kütlesi bu yöntemle çok doğru bir şekilde hesaplanabilir. Bu bahsettiğim yöntem "Radyal hız yöntemi" diğer yöntem transit yöntemi ile birlikte hesaplanırsa oldukça duyarlı sonuçlar alınabilir. Transit yönteminde yıldızın önünden geçen gezegen yıldızın tayfında değişikliklere sebeb olur. Bu yöntemin Radyal'a göre avantajı gezegenin boyutunu da bize göstermesi. Ayrıca gezegenin atmosferindeki gazlar yıldızın ışığını değişik şekillerde soğurduğu, tayfı bozduğu için gezegenin atmosferini oluşturan gazlar belirlenebiliyor ve radyal yöntemi ile birlikte kullanıldığında gezegenin yoğunluğu, bir gaz devi mi yoksa kayalık gezegen mi olduğu tespit edilebiliyor. Ayrıca transit yöntemi, radyalın gezegen kütlesi hesabını daha hassas bir biçimde ölçülmesine yardımcı oluyor. Gözlem aygıtımız ne kadar gelişmiş ise hesaplama o kadar tutarlı olacaktır. 

1,522 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close