Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırat Karaaslan
Üye
3

Gezegenimizdeki evrimsel yasalar ve işleyiş diğer gezegenler için geçerli midir, Evrimin evrenselliği kesin midir kesinse ne tür yaşam formları var?

609 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak

Merhaba, sorunuz ilk bakışta tam olarak anlaşılmıyor; anladığım kadarına cevap vereceğim.

"Gezegenimizdeki evrimsel yasalar" ile ifade ettiğiniz şey sanıyorum biyolojik evrim. Biyolojik evrim, canlı organizmaların genetik özelliklerinin zaman içinde değişmesi sürecidir. Öncesinde var olan yaşam formları olmadan değişime uğrayacak genetik materyal ve dolayısıyla biyolojik evrim olmayacaktır. Kısaca, (biyolojik evrimin bir önkoşulu olarak) yaşam ne kadar evrensel ise bu süreçte o kadar evrenseldir.

Bununla birlikte, eğer başka bir gezegende ya da bir galakside yaşam keşfedecek olsaydık, evrimin bu yaşamın da geçmişinin bir parçası olması muhtemeldir çünkü bir süreç olarak evrim, temelde "çevresel koşullara" uyum sağlamakla ilişkilidir. "Koşullar" bulunduğumuz konuma göre değişse de (fizik ve kimya evrensel olduğunu kabul edersek) esasen evrensel olan "çevrenin" kendisidir; bu nedenle, evrendeki konumu ne olursa olsun, herhangi bir yaşam formunun benzer biyokimyasal kısıtlamalara tabi olması ve buna bağlı olarak da evrimsel süreçlerin ortaya çıkması beklenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
233K UP
Astrofizik meraklısı...

Evrimsel yasalar olarak kast ettiğinizin, tam olarak ne olduğu anlaşılmıyor. Anladığım kadar ile, evrimin diğer gezegenlerde yaşayan canlılar için de geçerli olup olmadığını merak ediyorsunuz. Bu konuya henüz kimse cevap veremez çünkü dünya dışı yaşam ile karşılaşamadık.

Canlıların evrimi, şu ana kadar sadece bulunduğumuz gezegen için geçerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eabord Thawne
evrimi biliyorum ve uzay-zaman ile ilgileniyorum
  1. Soruna cevap olarak: Hayır günümüzdeki dünya ve gezegen şartları, fizik kuralları hatta zamanın işleyişi bile aynı değildir[1]. Tabii ki kendi evrenimizde[1]ki bazı yaşam kaynağı olan gezegenlerde belki de aynı fizik yasaları olmasa da aynıdır bu sitede anlatılıyor
  2. Evrimleşmiş canlılara bir sürü örnek vardır, mesela tiktaalik, balina, kuşlar, köpekler, kediler vb... hatta ve hatta göz, beyin vb... evrimleri'de dahildir. Çoğu evrim ile ilgili makalelerde bilimsel araştırmalar sonucu balinalarda körelmiş ayak bulma gibi bir çok kanıt ve arkeoloji araştırmalar ile karşımıza kanıt olarak çıkmıştır. Belki sorarsın diye ufak bir açıklama yapma gereği duyacağım, bana eğer "o halde neden biz insan olduk da onlar olamadı" diye sorarsın diye ufak bir bilgi vereyim, adaptasyon. Adaptasyon kısaca bulunduğun ortama ayak uydurma denebilir. örnek verecek olursak tiktaalik ler : teknik olarak pulları ve solungaçları olan bir balıktır ancak üçgen, düzleştirilmiş bir kafası ve sıra dışı yüzgeçleri vardır. Yüzgeçleri, çoğu balık gibi kürek çekmek için ince ışın kemiklerine sahiptir, ancak aynı zamanda Tiktaalik'in sığ suda kendisini desteklemesine ve dört ayaklı hayvanların çoğu gibi uzuvlarını destek için kullanmasına izin verecek sağlam iç kemiklere sahiptir. öncelikle 4 tane ayağı vardır görüntüsü karasal ortamda timsah veya bir krokodil gibi gözüküyor buda en büyük kanıtlarından birisi. Daha çok fazla evrimleşememiş uzak kuzenlerimiz var ama hepsini anlatmak için resmen bir makale yazmak gerek. Anlaşılır açıkladığımı düşünüyorum sorun olursa görünce mutlaka cevap veririm mavi yazılarda o konu ile ilgili linkler bıraktım, tıklayarak göz atabilrsiniz.

Kaynaklar

  1. bilimgenc.tubitak. Yaşam Kaynağı Olan Gezegenler. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: BİLİMGENC.TÜBİTAK.GOV.TR | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close