Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Çakır
Kadir Çakır
52K UP
Üye 26 Mayıs 2021
0

Gerçekten yalnızca atomların oluşturduğu hücrelerin oluşturduğu bilinç sahibi canlılar mıyız?

Nasıl oluştuğumuzu bildiğim gibi (evrimsel süreç) bizi basite de almıyorum (istemiyorum) ama bunca inanılmaz olaylar sonucu oluşan, bunları düşünebilecek kadar zeki olan biz insanlar bile sahiden evrendeki diğer hiçbir MADDEDEN farksız mıyız? Tek fark sürekli kimyasal tepkime oluşumundan doğan yaşamımız ve bunun getirdiği bilinç mi?
116 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens 26 Mayıs 2021

Bilimin ilk bakışta “basitleştiriyor” gibi bir algısı var ancak derine inildikçe bunun aslında tam tersi olduğunu fark edeceksiniz. Biz çoğumuz aslında temel bilimlerin ana konularına hakimiz, bu yüzden konunun özünü algılayamıyoruz. Örnek vermek gerekirse biz atomu üç ana ögeden oluşuyor zannediyoruz: proton, nötron ve elektron. Halbuki derine indikçe protonların kuarklardan, kuarkların kuantum ölçekte boyutsuz maddelerden gibi gibi şeylerden oluştuğunu öğreniyoruz ve bunları ölçerken çok ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu sonuçların dengesizliği o atomu madde olmaktan çıkarıp anında enerjiye dönüştürüyor. Yani iş o kadar da basit değil. Atom denen yapı birimleri kendi içlerinde bir evren. Hiç düşündünüz mü? Aynı proton, aynı nötron ve elektron. Sayı değişince hem kimyasal hem de fiziksel etki değişiyor. Bir bakıyorsunuz o elementlerden bazıları bir araya gelip kezzap gibi zehirli bir maddeye dönüşmüş, bir bakıyorsunuz yediğimiz bir yiyecekte veya ilaçta bize şifa olmuş.

Özünde bırakın basitleştirilmesini, hayretler içerisinde şaşırılması gereken şey tam olarak bu: Atomların belli doğa kanunları ile milyonlarca sene içerisinde bilinç kazanmış biz insanlara dönüşmesi. Yani düşündükçe akıl alır gibi değil! Burada şu hataya düşülüyor, sanki süreci açıklayınca bir havası ve şaşaası kalmıyormuş gibi algılanıyor. Oysaki bu cahilane bir tavırdır, bir şeye hayret etmek için o şeyin özünü bilmemek gerekmez. Aksine bilmek, bilim kültürü edinmiş biri için hayretini kat be kat artıracak bir durumdur. Zaten bu hayret olmasa bilim yapılmaz.

Sosyal medyaya bakmayın, ordaki kesim genelde ön plana çıkmayı sevdiği için belli bir özgüvenle “zaten her şey bulundu, bak işte bu böyleymiş, senin dediğin yanlış” gibi cümleler kurmayı seviyorlar. Bu kesimler genelde hap bilgileri seven, çoğunlukla oksipital lopları frontal loplarına baskın olan kişilerdir (yani oyun, eğlence, video gibi şeyleri; bilimsel makale okumak, edebiyatla ilgilenmek, uzun uzadıya düşünmek gibi eylemlere tercih eden ve bundan haz alan kişilerdir). Elbette kınamıyorum, herkesin kendi yaşantısı ancak hayatı bu kadar sıradanlaştırarak ve kısa vadeye indirgeyerek bir yere varılmayacağı çok açık.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün evimizde kurtulmaya çalıştığımız haşeratların doğasını anlamak, her gün açtığınız buzdolabının nasıl bir mühendislik ile tasarlandığını kavramak, TV’den çıkan fotonların beyniniz tarafından nasıl yorumlandığını bilmek bu dünyada para ile değil emek ile sahip olabileceğiniz en mükemmel şey!

Ve şahsi görüşümdür, bütün bu evren ve hâlâ anlamakta zorlandığım insanoğlu benim bir Tanrı’nın var olduğunu düşünmeme yetiyor. Ben kafamı göğe kaldırıp düşünürüm, Tanrı’yı görürüm; başkası kaldırıp düşünür, sadece boşluk görür. Ancak sahip olduğumuz bir tek ortak payda var, o da BİLİMDİR. Bilim sadece gerçekleri söyler, bilim dışında neye sarılırsanız sarılın belli yalanlarla harmanlanmış ideolojilerin elinde çürümeye mahkumsunuz. İyi günler dilerim.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close