Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
H Adıgüzel
H Adıgüzel
55K UP
Üye 1 Mart 2024 1 Cevap
1

Gerçekten "modernleşmek" gerekli mi?

Klasik bir düzenden gitmek sizce de daha mantıklı değil mi? Neden sürekli değiştiriyoruz ve değişiyoruz bu doğamızda mı var? Ve neden Avrupa (Batı)? (Not: doğru kategoriyi bulduğumdan emin değilim)
242 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Ertaş
Murat Ertaş
58K UP
Öğrenci 3 Mart 2024

Bunun cevabı bulunan ortama göre şekillenebilir. Örnek Osmanlı Devleti'ne bakalım. Osmanlı Devleti dağılmaktan kurtulmak için tam monarşi kavramını değiştirerek(babadan oğula geçen tek adam rejimi) padişah + meclis sistemini getirdi(Meşrutiyet ilan edildi) bu alanda yapılan modernleşmenin amacı ise o zamanki en güçlü kıta olan avrupa'nın yolunu izlemektir. Osmanlı Devleti dünyayı yöneten avrupa'nın yapmak istediği sistemi yapmaya çalışmıştır çünkü başka bir şansı pek kalmamıştır. Başka örnek olarakta Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK'ün cumhuriyetin ilk yıllarındaki yaptığı inkılaplara bakalım: kadınlara hukuk önünde eşitlik, halkın yönetime katılması, meclisin açılması gibi bir sürü örnek. Bunların amacı: din, ırk, millet farketmeksizin bütün insanları aynı şartlar altında yaşatmaktır. Bu sayede ülkenin muhasır medeniyetler seviyesi için gereken yol hızlanır. Kısacası modernleşmek, bazen zorunlu olarak bazende insanların sosyal, huzur, refah, hukuk alanı gibi alanlardaki haklarını arttırmak için yapılır.

Peki modernleşmek gereklimidir? Evet gereklidir. Çünkü modernleşerek halk ve ülkedeki bilim, tarih, eğitim, siyaset, hukuk gibi konulardaki hızını arttırarak ilk cümlelerimdede dediğim gibi refah ortamını arttırırsınız. Diğer sorunuz ise insanın doğasında mı var modernleşmek? Bu konu hakkında pek bilgim olmadığımdan kendi görüşümü söyleyeceğim. İnsan özgürlükçü, bağımsız bir canlı olduğu için modernleşerek kazanacağı haklar onu daha çok modernleşmeye itebilir.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close