Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Merthan Merdoğlu
Üye 25 Haziran 2021 2 Cevap
4

Gerçekten de bir duyumuzu kaybettiğimizde diğer duyularımız bu kaybı telafi etmeye çalışırlar mı yoksa bu bir çeşit safsata mı?

Star Trek: TNG dizisinin 4.sezon 10.bölümünde Deanna Troi karakteri bu kanıyı "normal insanların engellilerin yanında rahat etmek için uydurduğu bir inanç" olarak değerlendiriyor. Peki gerçek ne?
307 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Görkem Büyükadam
Düşüncelerim 2 Mayıs 2023

Diğer duyularımızın bu kaybı telefi etmesi durumu değil de. Bence “ağma”,”kör” inanlar kullanamadıkları görme yeteneği yüzünden daha iyi işitme ve dokunma duyularına sahip olabilirler. Çünkü aktif olarak diğer duyularını daha sık kullanılarlar. Benim fikrim.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Bilim ve felsefe okuru 3 Mayıs 2023

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki insanlar 'dokunarak' da veya 'işiterek' de görsel veri işlemesi yapabiliyor. Çalışmalarda görme engelli (doğuştan) bireylerin de işitme veya dokunma duyusuna bağlı olarak görsel kortekslerinin aktif veri işleyebildiğini göstermiştir. Bu demektir ki görsel korteks dokunarak veya işitsel olarak kendi görsel imgelerin gene de oluşturabiliyor demektir. Örneğin kabartılmış bir resmi dokunarak algılayan birisinin gittikçe dokunsal veriye bağlı olarak görsel imgeleştirme özelliği gelişiyor ve bu dokunsal verilere bağlı olarak da kendi görsel imgelerini oluşturabiliyor demektir. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Dokunduğunuz nesneden aldığınız veri sayesinde beyninizin o nesneye dair kendi görsel hayalini üretmesi. Görme engelli biri için mesela kabartma bir harfin şeklinin dokunsal veriler sayesinde harfin kıvrımlarındaki noktaların beynin görsel korteksinde işlenerek bu harfin şekline dair bir imgelem oluşması.

Kısacası sorunuzun cevabı evettir. Beyin için önemli olan şey gerekli veriyi sağlamasıdır. Bunu hangi yolla sağladığı ise önemsizdir. Beyin kendi şartlarına uyum sağlar. Mesela duymayan insanlarda dil yeteneği işaret diline dair temsili hareketlerle gelişir tamamlanır. Beynin dil merkezi bu durumda işaretleri uyaran kabul ederek işlemeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close