Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Sayla
İbrahim Sayla
1,163 UP
Üye 4 Temmuz 2022
3

Gerçeklik mantıklı olmak zorunda mıdır?

Evrenimizde gerçekleşen her olayın bir nedeni, açıklaması olmak zordunda mı? Matematiksel olarak tanımlanamayacak bir şeyle karşılaşabilir miyiz? (2+2 nin 5 ettiği bir olay, alan vb.) Eğer her şey mantıklı olmak zorundaysa bunun nedeni nedir? Mantığın ve gerçekliğin öyle olması gerektiğini ne belirler?
957 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ata Ege Asiltürk
felsefe okuru 4 Temmuz 2022

Her şey matematik ile açıklanabilmek zorunda değildir ancak gerçeklik mantıklıdır. Örneğin insanların düşünceleri, insanların düşünceleri matematik ile açıklanamayabilir ancak yine de mantıklıdır. Günlük hayatta birinin yaptığı bir hareket bize öğretilen standartların dışında yaptığı bir hareket bize mantıksız gelebilir ama bunun altında aslında mantıklı olan bir sebep vardır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Akbulut
Can Akbulut
62K UP
6 yıldır felsefe ve doğal bilimler ile ilgileniyorum 6 Temmuz 2022

Gerçek dediğimiz şey, geliştirdiğimiz ve geliştirmeye devam ettirmeye çalıştığımız formal bilimler (mantığın gerçeği verdiğini düşündüğümüzü sandığımız) sahasına girmektedir. Doğanın dokusundan kaynaklı değildir bizim uydurduğumuz bir kavramdır. Aracı diller (yapısal bilimler) yazılım, bilişim matematik, geometri ve bulunduğu kültüre göre değişkenlik gösteren konuşma lisanı ile ortaya çıkmıştır. Eğer “gerçek”ten kastımız doğal bilimsel tanımı ise (ki, genellikle öyledir) “Mantık her zaman gerçeği vermez.” demek yerine “Mantık, genellikle doğa bilimlerinde gerçeği vermez.” demek daha doğrudur. Nedensellik, açıklama, ispat dediğimiz şeyler sinirbilimsel açıdan özellikle bu kimyasal ve biyokimyasal süreçler içerisinden geçen canlılar için gerekli olduğunu düşünmeye meyilliyizdir. Bunun nedeni kültürel evrimimizde bir şeylerin her zaman sebep-sonuç ilişkisinde olacağını düşünmemizden kaynaklıdır. Ancak doğanın dokusunda böyle şeyler yoktur antroposantrik -insan merkezci- düşünce hatasıdır. Beyin doğada vardır ancak içindeki yaratıcılıkları doğada bulunmamaktadır. Matematik ile açıklanmayacak şeylere tarihten en iyi örnek Newton’un kütle çekim teorisidir. Matematik yetmemişti ve bu yüzden düzenlemek zorunda kalmıştı. Şu anda (modern bilimde) ise en iyi örneği tabii ki kuantum fiziğidir. Matematik ya da konuşma lisanları bir şeyleri anlamlandırma kolaylığı bakımından icat edilmiştir. Hiçbir şeyin, hiçbir şey olma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu, bizim ona yüklediğimiz anlamdan kaynaklanan bir düşüncedir. Mantığın ve gerçekliğin (?) bir şeyler olmasını belirleyen şey determinizmdir. Ancak bu da hatalıdır. Özellikle düşünce temelli bir hayatta var olduğumuzu sanabildiğimiz için böyle hataların olmasıda gayet doğaldır bu arada.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close