Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kemal Kınalıkaya
Üye
0

Gerçekliğe yapılan hatalı tanım, kişinin fikri ve/veya inancı mıdır, yoksa cehaletin getirdiği aptallığı mı?

Örnekler: Kütle çekimine inanmıyorum, bu yalan ve saçma. Dünya küresel olsaydı aşağıdakiler düşerdi. Evrim yalanlardan ibaret, buna gerçekten inanan varsa o kesinlikle aptaldır.
445 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸

Aslında temeline inersek, bahsi geçen "gerçeklik" atfı da bir inanç. Bir kabul. (Evet bilimsel referansları kabul etmeden hiç bir ilerleme sağlayamayız ancak teorik olarak birer kabuldürler) Yani insan BİLGİ'yi bütün olarak anlayabilme kapasitesinden mahrum olduğu için, elde ettiği bilgiyi sınıflandırmak, nitelendirmek, değer (gerçeklik düzeyi teori hipotez gibi) kategorize etmek zorundadır. Bilimsel düzeyde bilgiyi sınıflandırmak iyi sonuçlar verirken, bilimle iştigal etmeyen bireylerin bilgiyi KENDİ KISTASLARINA göre sınıflandırması kendilerini konfor alanında tutarken, farkında olmadan olumsuz bir algı üretmekte. Kişi detaylarına vakıf olmadığı bir konuyu (dünya düzdür gibi) araştırmaktan, detaylandırmaktan, sonucu netleştirmekten aciz olduğu, ya da bunu yapmaya üşendiği için, ona karşı bilimsel değil, duygusal bir tepki vererek sınıflandırıyor. Böylece artık onunla meşgul olmaktan kurtuluyor zihni.

"Evrim teorisini detaylarıyla bilmiyorum. Ancak bence, benim değer yargılarıma göre insan maymundan gelemez. O zaman evrim koca bir yalan. " Bu örnek, anlama çabasına girmediği konuyu duygusal tepki vererek sonuçlandırmayı görüyoruz. Aynı şekilde evrim mutlak gerçektir demek de duygusal tepkidir. Tanrı kesinlikle yoktur. Tanrı mutlak olarak vardır gibi yaklaşımlar, anlamaktan aciz olunan konuyu duygusal olarak mutlak bir tepkiyle sınıflandırma aslında. Kişi detaylı araştırma yapmadan anlamadığı konu hakkında konfor alanını değiştirmeksizin bir sonuca sahip olur. Zihni bir konuda uzmanlaşma zahnmetinden (!) kurtulmuş olur.

İnsan türü yaşamda kalmayı merkezden çıkarmakta zorlandığı için, bilimsel felsefi dini konuları tüm yönleriyle anlama çabasını zahmetli bulabilir. Duygusal tepkiler ile olayları (ve hatta kişileri) gruplandırıp sınıflandırıp niteleyip dikkatini yaşamda kalmaya devam edeceği konulara odaklamaya yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki yazının sonu kocaman bir MALESEF ile bitmeli değil mi.....

138 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close