Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Can Akbulut
Can Akbulut
12K UP
Üye
0

Gerçek (?) dediğimiz şeye ulaşabilmek için beynimiz ve bilimsel metodoloji yeterli midir?

Yoksa “soru sormak ve cevaplar aramak” dediğimiz olguyu formel bilimsel olarak insan merkezli düşünerek mi yarattık? Evrende “soru sormak ve cevaplar aramak” diye bir şey var mıdır? Gerçeklere (?) ulaşabilmek için geliştirdiklerimiz ve geliştirmeye devam ettirmeye çalıştığımız modellemelere ulaşmada izlediğimiz yol yeterli ve gerçek mi?
837 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bilimin sınırı ile ilgili cevabımda da anlattığım gibi bilimin sınırı biziz. Yani bizim sınırımız varsa ve yeterli olmama olasılığı daha ağır basacaktır. Çünkü gerçeği tam olarak anlasak bile biz sınırlı olduğumuz için gerçeğe tam olarak ulaşıp ulaşmadığımızı bile bilemeyiz. Sınırlı kaynağı olan bir doğada sınırlı madde ile hayatta kalmak ve üremek ana biyolojik amaçları ile evrimleşen bir tür olarak ne kadar zeki olsak da bir sınırımız var gibi görünüyor. Yani bu varsayımı doğru olarak almakta bir sorun görmüyorum.

İnsan çok kolay yanılabiliyor, kendini kandırabiliyor. Kendi duyu organlarımıza bile tam güvenemiyoruz. O yüzden bilim gibi %99'un üzerini zorlayan bir bilgi türü bile %100'e ulaşamıyor. Yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü %100 gerçeğe ulaşsak bile %100 emin olamayacağız. Ama bu bilimsel yönteme sırtımızı dönmek anlamına gelmemeli.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Safa Kaan Akbaş
Bilimsever

Öncelikle bana kalırsa insanın nasıl düşüneceğini bulmasıyla herşey ön plana çıktığını düşünmekteyim. Yani şöyle biraz açmak isterim; İnsan beynisi karmaşık bir yapıdır. Birbirinden alakasız konularda ne kadar bağlantı kurarsa İnsan Beyni o kadar gelişir, gelişmektedir. Çünkü hayatın formülü de karmaşıklık üzerine kuruludur, hiçbir şey insanın önüne serilmez, onu insan kendi bulması lazım gelir. Bunu da karmaşık ve konu bağlantılı düşünerek bulacaktır. Nitekim düz düşünmek her zaman zarardır. Karmaşıklık ideolojisini anlamamız oldukça önem arz ediyor. Yani açıklayacağım şu; İnsan doğruyu ararken bu yolları kullanıyorsa ve bulduğu sonuçtan mutlu oluyorsa ve aklına, mantığına kapasitesine yatıyorsa işte o sonuç gerçektir. Felsefe’nin de Bilimi’nde ana kaynağı her zaman İnsan Beyni’dir yani bundan ziyade doğru düşünmesidir, doğru düşünmeyi öğrenmesidir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Gerçek tanımı, insanın fizik evreni tanımlamakta kullanmak için "ürettiği" bir kavram. Çünkü duyular yoluyla elde edilen bir deneyim için, fizik evrene ait somut ve kesin bir gerçeklikten bahsedilemez. Duyuların algı kısıtlılığı nedeniyle, çevresel uyaran ya da olguları sadece evrimsel gelişimin izin verdiği kadarıyla -yorumlayabilir- dünyadaki canlılar. Işık tayfının çok çok ufak bir kısmını görebiliyor olup da kör olmadığımızı zannediyor olmamız da, kendi gerçekliğimizin durumunu ortaya koyacak nitelikte. Gerçekliğin varlığını yokluğunu dahi bilmiyoruz - bilemeyiz. Çünkü bunu denetleyebileceğimiz referanslara sahip değiliz. Kendi gerçekliğimizi netleştirebilecek referanslara da sahip değiliz. Ancak bu izole durum, her şeyin sanal olduğu, gerçeklik dışı bir mana içinde kaybolduğumuzu da göstermez. (Her ne kadar sanallıkta kaybolmadığımızı iddia edemeyecek bile olsak), bilinç kendi varlığının devamı açısından bir gerçeklik projeksiyonu oluşturmakta. Bizim evrimsel gelişimimize uygun ön kabuller üzerinden bir gerçeklik algımız var. Bu bir kabul ediş. Çünkü ötesi mümkün değil.

Teorik anlamda mutlak bir gerçekliğe ulaşamayacak olmamızın yanında, gerçekliği arayacak donanıma ve bilince de sahibiz. Ve aramaya devam etmek zorundayız. Neden buradayız, neden varız gibi üst soruları içsel olarak yorumlayabilmek için bütün disiplinlere ait bilgileri anlamak zorundayız. Bu evrene gelip, kendini ve varlık sorgulamasını yapmamak, ciddi bir kapalılık olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

358 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close