Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Genlerin deneyimle nasıl bir bağlantısı var?

Gerçekten kafama takılan bir soru var, Genler rastlantısal olarak meydana geliyor ve doğada test ediliyorsa ve işe yarıyorsa yavrulara daha çok geçiyor diyoruz ya, mesela hominidlerde alet kullanımı beyni geliştirdi diyoruz, alet kullanma geni diye bir şey yok veya 2 ayak üzerine kalktılar çünkü avcıları görmeleri lazımdı diyoruz, tam anlayamadım.
122 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Hangi canlı türüne bakarsanız bakın, hayatta kalmak için çevre şartlarına en uygun bireylerin türlerini devam ettirebildiğini görürsünüz. Hominidlerde alet kullanımının beyni geliştirmesinin, yada primatlardaki iki ayaklılığa geçişte beynin gelişmesinin esas sebebi; alet kullanımına bağlı ortaya çıkan enerji ve zaman tasarrufudur.

Basit bir şekilde sert kabuklu besinleri bir taş ile parçalamak bile zaman ve enerjiden tasarruf ettireceği için canlı çevreyle daha fazla etkileşimde bulunabilme fırsatı yaşayacaktır. Buda daha fazla etkileşim ile nöronların tetiklemesini sağlayacaktır, böylece beyin gelişimi tetiklenecektir. Daha fazla enerjiye sahip bireyler daha çeşitli besinler bulabilmek yada türlerinin daha önce ulaşamadığı yerlere gidebilme şansını yakalayacaktır. Diyetlerindeki değişiklikler beyin gelişimi için çok kritik bir konu. Zira özellikle proteinler açısından zengin et ürünlerinin diyetlerde daha fazla yer edinmesi beyin gelişimini önemli ölçüde arttıracaktır. Esasen sayıları artan grupları besleyebilmek için daha fazla avlanma aleti ve metodu geliştirilmesi gerekmektedir. Elbetteki her tür bu gelişimleri yerine getirmekte başarılı olamamıştır, ancak genetik çeşitlilik sayesinde bazı türler bu gereklilikleri yerine getirip genlerini aktarmaya devam etmiştir.

Bu eğri incelendiğinde zeka seviyesi artan primat türlerin nüfusları hızla artarken diğer türlerin sayısı belli bir alanda sınırlı kalmış hatta bir çok tür soyunu tamamen kaybetmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Not: Primatlar için bahsettiğim zeka gelişimi direkt olarak tüm canlılar için geçerli değildir. Zira farklı türlerde farklı etkinlikler ilede beyin gelişimi görülmektedir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close