Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alim Öner
Alim Öner
77K UP
Üye 23 Mayıs 2022 1 Cevap
3

Genel görelilik ve kuantum fiziğinin uyuşmamasının nedeni nedir?

Bunun atom altı parçacıkların birine birşey olunca diğerinin buna aynı zamanda tepki vermesi yani genel görelilik teorisindeki ışık hızı geçilemez kuralının ihalal edilmesi olarak biliyorum. Ne kadarı doğru? Tam olarak anlayabilmiş miyim? Tek sorun bu mu yoksa bazı önemli kısımları kaçırıyor muyum?
546 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Bilim ve felsefe okuru 23 Mayıs 2022

Kuantum dolanlıklık esasen ışık hızını ihlal etmez. Einstein tuhaf uzaktan etki dediği bu durum bilgisel bir aktarım veya etkileşime izin vermez. Sadece iki dolanlık parçacığın belli özelliklerinin değişmesi (mesela spin gibi) diğerinin etkilenmesine neden olur (aralarındaki mesafenin hiç bir önemi olmadan). Kısacası şuan en azından şunu söyleyebiliriz kuantum dolanıklık ışıktan hızlı habeleşmeye izin vermiyor şuandaki bilinen şekli ile.

Görelilik ve kuantum fiziğinin birleşmeme sebebi iki fiziğin denklemleri birbirine uygulanınca sonuç matematiksel olarak çıkmaza giriyor ve sonsuzlukları veriyor. Yani bu birleşme zaten matematik olarak çıkmaza giriyor ve çözümsüzlük veriyor. Uyuşmama sebebi ilk olarak budur. Yani bu matematiksel uyuşmama halinin doğal sonucu kütle çekim etkisinin mikro yani parçacık düzeyinde nasıl ortaya çıktığının tanımı yapılamamış oluyor. Görelilik teorisi kütle çekimi makro tanımlayıp diyor ki kütle uzayı büker ve bunun sonucu kütle çekim etkisi ortaya çıkar diyor. Ancak bu 'bükme' denilen durumu iki teori matematik olarak birleşmediği ve uyuşmadığı için parçacık düzeyinde tanımlayamıyoruz. Eğer teorilerin matematiği birleşşe en azından matematik sayesinde bu bükülme mikro düzeyde nedir tanımlanmış olacak. Görelilik teorisi uzay zamanı eğilip bükülen bir biçimde tanımlıyor ve ele alıyor. Tabi kütle çekim etkisinin uzay zaman ile ortaya çıktığı aşikar ama mikro düzeyde bu etki nasıl ortaya çıkıyor yani uzay zamanın dokusunda neler oluyor da bu etki ortaya çıkıyor bu henüz tanımlanabilmiş değil. Sicim teorisi bunları birleştiriyor matematik olarak ancak bu durumda evren hem 11 boyutlu çıkıyor hem de evrenin parçacık diye birşey yerine sicim denen iplikcik benzeri süper mikro yapılardan oluştuğu sonucu çıkıyor. Yani evrendeki herşey aslında sicimlerin belli biçimlerde titresmesinden oluşuyor çıkıyor. Evrenin şuan bizim gördüğümüz üç uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere 4 boyutuna ek 7 boyut daha ekliyor. Tabi henüz sicim teorisinin deneysel kanıtı yok ancak bazı kanıt öngörüleri var. Bunlar ilerde doğrulanbilir.

Tüm Reklamları Kapat

161 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close