Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim .
Anonim .
6K UP
Üye
2

Genel görelilik kütleçekimini nasıl açıklıyor?

Verilen kabaca örneklere göre uzay-zaman bükülüyor ve büken nesnenin etrafındaki nesneler yörüngede dönüyor ama eğer aşağı doğru bir çekim olmazsa cisimler neden çukura doğru gitme eğilimi göstersin ki
171 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
308K UP
Krononot⁸

Einstein in açıkladığı uzayzaman dokusunu kafamızda biraz netleştirelim.

Uzay ve zamanı tek bir doku olarak ele alan, evreni tamamen dolduran bir yapı olarak düşünelim. Basitleştirmek için genelde etrafından gerilmiş esneyen bir branda olarak gösterilir videolarda. İşte o brandanın 3 boyutlu hali düşündüğümüz uzay zaman dokusu.

Bu doku, ŞEYlerin varlıklarını sergiledikleri ALAN. Her ŞEY, bu alana tabidir. Alanda oluşacak değişikliklere uyarak hareket eder herşey. Bunu anlamak için en dikkat çekici örnek, ışığın doğrusal yol izlerken, güneş - gezegen kütlesinin büktüğü uzay zaman dokusundan geçerken SAPMASI. Işık açısından düz yol almaya devam etmektedir uzay zaman dokusu bükülmüş olsa bile. Sapmayı, gözlemci tespit edebilir. Çünkü gözlemci bükülmüş uzay zaman dokusuna tabi değildir. Onu dışarıdan gözlemleyebilir. Zaten ışığın kendini doğrusal ilerliyor olmasına rağmen gözlemcinin onun saptığını tespit edebilmesi göreliliğin ta kendisi.

Tüm Reklamları Kapat

İşte büyük kütleler uzay zamanı büktüklerinde, daha küçük kütleler artık bu bükülmüş dokuya tabi oldukları için ışık gibi ona uyarak hareketlerini sürdürürler. Herhangi bir kütleçekim etkisine maruz kalmayan nesneler harekesiz ise sabit, hareketli ise aynı hız ve doğrultuda hareketlerine devam ederler. Bir kütlenin büktüğü alanda da ise bu hareket bükülme şartlarına geçerek devam eder.

Yani aslında videolarda izlediğimiz branda nın ortasına konan metal topun brandayı esnetmesi, 3 boyutlu anlamda gerçek. Küçük kütlelerin bu etkiye dahil olmasının çekim gücüyle ilgisinin olmamasının nedeni de, nasıl bükülmemiş uzay zaman dokusunda doğrusal hareket ediyorlarsa, bükülmüş dokuda mecburen bükülme etkisine uyarak hareket etmelerinin gerekliliği. Bunun için çekim etkisine gerek yok. Öyle olsaydı ışık diğer gezegenlere oranla sahip olduğu görece kütle ile çekim etkisinden kurtulamazdı büyük ihtimalle.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close