Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
1

Genel göreliliği ispat etmek için Eddington'un yaptığı deneyi açıklayabilir misiniz?

Eddington neden deney için Güneş tutulmasını seçti?
438 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Demir
Yunus Demir
4,198 UP
Elektrik&Elektronik Mühendisi

Einstein, basitçe genel görelilik ile kütleli cisimlerin uzayzaman dokusunu büktüğünü söyler. Bunu gergin bir kumaş parçasının ortasına ağır bir cisim koyduğunda kumaşın ortasında oluşacak çökme olarak hayal edebilirsin. Bu kütlenin çevresinde düzgün bir yolda gidecek şekilde bir top fırlatırsan, topun ağır cismin oluşturduğu bükülmeyi takip edeceğini ve düz yolundan sapacağını görürsün. Aynen bu şekilde kütlesiz ışık uzayzamanda yol alırken herhangi bir ağır cismin oluşturduğu bu bükülmeyi takip edecektir. Einstein ışığın bu bükülmesini genel görelilik denklemleri kapsamında hesaplayabilmiştir. Sir A. Eddington 1919 yılında oluşacak olan güneş tutulması sırasında güneşin arkasında kalacak olan yıldızın ışığının güneşin yakınından dünyaya gelirken yapacağı kırılmanın Einstein'ın hesaplamalarıyla uyumlu olup olmadığını gözlemlemeye çalışmıştır. Güneşi seçmesinin sebebi bence o zamanki şartlarda gözlem yapabileceği en yakın ve en kütleli cismin güneş olmasından dolayı idi. Bu bahsettiğimiz kırılma açısı o kadar küçük bir açı ki güneşten daha hafif bir gök cismi ile tespit etmek daha da zor olacaktı. Einstein'ın hesaplarına göre güneş gibi ağır bir cismin bile oluşturacağı bu açı yanlış hatırlamıyorsam 1.75 arcsaniye idi(1 arcsaniye 1 derece açının 3600'e bölünmesidir). Güneş tutulmasını seçmesinin sebebi ise güneşin önüne gelen ay güneş ışığını kesecek ve arkasında kalan yıldızların ışığı daha belirgin olacaktı. Şimdi koca koca galaksilerin arkasında kalmış olan galaksileri bile kütleçekimsel merceklenme sayesinde çok iyi gözlem araçlarımızla tespit edebiliyoruz. Ama o zaman için güneş seçilebilecek ve kütleçekimsel merceklenmeyi tespit edebileceğimiz en iyi seçenekti.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close